Hlavní obsah

Veselici na Mníšku navštívil rekordní počet lidí

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 31. března proběhla na Mníšku pod Brdy již sedmnáctá Velikonoční veselice s kuřetem. Pro návštěvníky bylo připraveno občerstvení, zábava, program v zahradě i prohlídky zámku. Počasí sice moc nepřálo, ale to naštěstí nikoho neodradilo a akce se vydařila.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

„I přes poměrně nepříznivé počasí si k nám věrní návštěvníci opět našli cestu. Ale doufám, že přišli i nějací noví, ze kterých se ti věrní také stanou. Zaznamenali jsme letos rekordní počet lidí na prohlídkách, víc se jich už doopravdy do zámku nevejde. Děkujeme, měli jsme velkou radost a snad si to zopakujeme zase příště,“ řekla kastelánka zámku Jana Digrinová.

V zámku probíhaly prohlídky, při kterých se dospělí prošli prvorepublikovými interiéry, i prohlídky, při kterých si děti užily zábavu s pohádkovými průvodkyněmi. Mohly potkat ledovou královnu Elsu, hledat Olafa, poslechnout si řehtačky a vidět pštrosí vejce, nebo potkaly místní paní hraběnku, která jim vyprávěla, jestli na zámku straší duch, bezhlavý rytíř nebo mníšecká bílá paní.

Jenže dostat se těmi spousty lákadel až ke vstupu do zámku byl s dětmi mnohdy možná nadlidský úkol. Cestou totiž museli všichni minout stánky s lákavými dobrůtkami, dřevěnými meči nebo pěknou bižuterií, poslechnout si flašinetáře s klikou, podívat se na šermířské vystoupení, mohli se mrknout na vyhlídku nebo malovat v ateliéru.

„A taky se vyfotit s naším věrným maskotem, roztomilým žlutým kuřetem,“ dodává zástupkyně kastelánky Ivana Černá. „Celá veselice probíhala jako dobročinná akce, výtěžek putuje na konto sbírky Pomozte dětem. Děkujeme všem, kteří přišli a přispěli na dobrou věc, a můžeme slíbit, že naši každoroční tradici neporušíme. Takže se těšte zase za rok.“

Reklama

Výběr článků

Načítám