Hlavní obsah

Veselé (Swingové) vánoční hody míří za hudebními příznivci

Novinky, Dana Ehlová

Díky obrovskému zájmu o koncert Mladého týnišťského big bandu a Rychnovského dětského sboru u příležitosti křtu jejich prvního společného CD se v neděli 9. prosince dvakrát po sobě Pelclovo divadlo v Rychnově nad Kněžnou naplnilo k prasknutí.

Foto: Dana Ehlová
Článek

Spolupráce obou těles trvá již mnoho let, ale poprvé se přetavila do společných nahrávek, čímž jejich protagonisté potěší své příznivce nejen během společných koncertů, ale také kdykoliv jindy.

Veselé (Swingové) vánoční hody - to jsou vánoční skladby a nejznámější koledy v netradičním pojetí. Jedenáct, z celkem třinácti skladeb (např. Půjdem spolu do Betléma, Dej Bůh štěstí, Nesem vám noviny, Jak jsi krásné neviňátko), aranžoval Milan Svoboda, jazzový skladatel, aranžér, kapelník Kontrabandu Milana Svobody a spousty jiných souborů. Úvodní skladba Příbramské koledy je dílem českého jazzového skladatele, aranžéra, pianisty a mosteckého rodáka Kamila Hály, který působil i jako dirigent jazzového orchestru Československého rozhlasu, a závěrečnou bonusovou směs aranžoval Václav Hybš.

Swing znamená mimo jiné „houpat“, a tak se zcela naplněný sál nechal opravdu houpat zajímavým provedením krásných vánočních skladeb, a že to byla šťastná volba, dokázal ohlas ve formě zaslouženého potlesku po každém z třinácti dílů. Zatímco Mladý týnišťský big band zajistil hudební doprovod všech skladeb, na pódiu za muzikanty se postupně střídala všechna oddělení Rychnovského dětského sboru – Koťata, Sluníčko, Rolnička, Ptáčata A i B, Carmina alta i Carmina.             

Závěr koncertu, kdy došlo na vlastní křest nového CD, byl mimořádně slavnostní. Sbormistr Rychnovského dětského sboru Karel Štrégl pozval na jeviště Jiřího Rokla, bývalého starostu Rychnova nad Kněžnou, mistra zvuku Václava Vlachého a klavíristu Tomáše Havlína, aby „požehnali“ Veselým (Swingovým) vánočním hodům a symbolicky poslali CD za posluchači. Jiří Rokl popřál „všem - dětskému sboru a týnišťskému big bandu, pánům Plašilovi i Štréglovi, hodně úspěchů, zdraví, hodně zpěváků a muzikantů, protože toto spojení je skutečně nádherné“. Dále poznamenal, že se stále ještě cítí trochu muzikantem, a tak byl výsledkem mile překvapen.               

Mistr zvuku Václav Vlachý dodal, že „do podobných projektů vstupuji vždy s obavami, protože takováto spojení hudebních žánrů mají své limitace a někdy je dost složité dostat nahrávku na nosič tak, jak si všichni představují, že to dopadne. Přestal jsem se bát v té chvíli, když přišel hned na úvod „sborový potěr“ a swingové aranže rozbalil na plné pecky, což byla krása. Pak jsem si říkal, když to zvládli oni, zvládnou to i ostatní.“ Zároveň vtipně podotkl, aby rodiče nezapomněli právě těm nejmenším zpěvákům pouštět ve vánočním čase koledy také v klasickém provedení.

Aby se necítili ochuzeni posluchači ani jednoho ze dvou nedělních koncertů, byla na každém z nich pokřtěna pouze polovina nosiče, který byl hned po akci připraven k zakoupení a mohl se stát nejen překvapením pro rodiny členů sboru i orchestru, ale také krásným vánočním dárkem.       

Reklama

Výběr článků

Načítám