Hlavní obsah

Veselé prázdniny s psím kamarádem

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dětské oddělení Městské knihovny v Ústí nad Orlicí 10. srpna uskutečnilo na přilehlé zahradě PSÍ ODPOLEDNE pro celou rodinu s povídáním i ukázkou agility včetně přítomnosti šampiona - nejlepšího juniora anglického setra Artuše.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pracovnice Městské knihovny Jitka Stejskalová s doprovodem svých erdelteriérek Meggie a Flory zahájila Psí odpoledne četbou povídek s psími příběhy.

Článek

Psí kamarád je v současné době nedílnou součástí četných rodin, a proto si zaslouží podílet se také se svojí lidskou smečkou na letních radovánkách. Pokud není v rodině živý zvířecí tvor, může být nahrazen psíkem plyšovým.

Pro všechny živé i neživé idoly dětských duší připravila Městská knihovna v Ústí nad Orlicí Psí odpoledne. Krásný letní den umožnil na zahradě postavit trať pro závod agility a přivést pětiletou přebornici v tomto sportu Floru.

Trochu teorie a pobavení nikdy neuškodí a tak pracovnice dětského oddělení Jitka Stejskalová, navíc majitelka erdelteriérek Meggie a Flory, zahájila program ukázkami z knihy Dagmar Morenové a Dušana M. Spáčila Každý pes je jiná ves aneb Chlupatí kamarádi a my. Příběhy pro malé i velké záhy rozveselily všechny posluchače. V publiku zasedl i šampion anglického setra majitelky Ivety Jansové, Artuš.

Žertovná povídka Jak chytit zloděje ze života obyčejného voříška ukázala, že každý pes je určitá individualita. Štěně Milo nebylo žádný krasavec pouze dobromyslný pejsek. A tak rodina doufala, že se z něj snad jednou vyklube chytrý a dobrý hlídač. Když jednou odnesl lupiči rukavici, podle které byl poznán pachatel, stal se rázem hrdinou. Závěrem byl dotaz pro všechny Víte, kdy má váš pes svátek?

Následující teoretický výklad byl zaměřen na výcvik asistenčních psů. Ne každý pes je vhledem k fyzickým a mentálním předpokladům vhodný a navíc je i důležitá shoda se zdravotně postiženým, kterého chrání a pomáhá mu zdolávat denní problémy. Další prospěšné uplatnění klidných a trpělivých psů je canisterapie.

Poté byla představena plemena vyšlechtěná pro různou činnost, dnes se převážně jedná o společenského psa. Pro jeho přirozenou potřebu pohybu je mu třeba dopřát denní procházky, patřičnou výchovu a výcvik i případné uplatnění ve psím sportu - agility.

Nyní došlo na praktické ukázky. Sedni, lehni, vstaň a přivolání jménem musí zvládnout každý vychovaný pes. Sportovní ukázky agility, přeskoky, tunel, slalom mezi kroky majitelky předvedla učenlivá a hravá Flora. Po pochvale místo sladkosti dala přednost oblíbené hračce. Její rodinná kamarádka desetiletá Meggie, psí důchodkyně, jen bedlivě přihlížela.

Agility je parkurový sport, kdy pes překonává překážkovou dráhu na čas a přesnost. Musí zároveň zvládnout pobyt v cizím prostředí a přítomnost cizích lidí. Vhodnými psovody jsou děti a tak si i ony se svými plyšáky agility vyzkoušely.

Poslední ukázkou byla příprava na výstavu. Figurantem byl dvouletý Artuš, účastník cca 60 výstav, český, chorvatský a rumunský šampion. Jedná se o lovecké plemeno s atraktivním vzhledem, který z něj dělá výstavního favorita. S klidem anglického lorda si nechal líbit předvýstavní procedury - česání, kartáčování, měření i prohlídku zubů. Nakonec s majitelkou předvedl i taneček.

Rozloučení bylo opět na úrovni gentlemana, kdy Artuš každému návštěvníkovi podal pacinku.

Reklama

Výběr článků

Načítám