Hlavní obsah

Veřejný výlov horského Dolanského rybníka v "zakázaném" pásmu Šumavy

Novinky, Vratislav Konečný

Vojenské lesy a statky chystají na sváteční den 28. října výlov horského rybníku Dolanský, ležící na okraji vojenského újezdu Boletice, na hranicích s nepřístupnou oblastí. Loni se lovil rybník Olšina, událost přilákala enormní zájem návštěvníků. Kromě doprovodného programu je v nabídce prodej ryb.

Foto: archiv VLS
Článek

Kam se běžně nepodíváte

Pro návštěvníky je připraven program od 8.00 do 16.00 hodin, k rybníku, který se nachází ve veřejnosti běžně nepřístupném vojenském újezdu Boletice, je mimořádně povolen vjezd automobilů.

Dolanský rybník má rozlohu 16 hektarů a nachází se v těsném sousedství obce Boletice u Kájova v hraniční části Vojenského újezdu Boletice. Rybník bude vyloven po dvouleté odmlce a hospodáři z šumavské divize Vojenských lesů a statků očekávají, že vydá okolo 11 tun ryb.

Z větší části úlovek bude tvořit kapr, ale také amur a štika. Z vylovených ryb se na hrázi budou připravovat speciality, část bude také na prodej, jedná se o ekologicky čisté ryby, žijící v klidném prostředí s výbornou vodou.

Vstup je mimořádný, přes týden tu probíhá vojenský výcvik. V rámci výlovu se dozvíte i o hospodaření a činnosti VLS nejen v dané lokalitě.

Přijeďte včas, bude tam nával

„Výlovy rybníků s programem pro veřejnost se u Vojenských lesů pomalu stávají tradicí. Mají v kulisách šumavské přírody neopakovatelnou atmosféru. Předloni nás u Dolanského rybníku zájem veřejnosti mile překvapil, loňský výlov nejvýše položeného rybníku v Česku, Olšiny, předčil již všechna naše očekávání,“ uvedl Petr Král, ředitel divize VLS Horní Planá, která vojenské pozemky na Šumavě hospodářsky spravuje.

Připomněl tak, že loňský výlov Olšiny v režii VLS si nenechalo ujít více než šest tisíc návštěvníků.

Horské rybníky ve správě Vojenských lesů na Šumavě se loví jednou za dva roky, nikoliv každoročně, jak je obvyklé. Protože jsou zasazeny v čisté přírodě, kde je dlouhodobě vyloučena intenzivní civilizační činnost, nevyužívají se na nich intenzivní chovatelské metody, ryby v nich narůstají déle.

Pro veřejnost tak VLS střídavě připravují výlov na Dolanském rybníku na Boleticku a Olšiny na Hornoplánsku. Specifické přírodní podmínky společně s citlivým způsobem hospodaření na obou vodních dílech mají za důsledek, že ryby z nich jsou mimořádně chutné a zdravé.

JAK K RYBNÍKU

/GPS: 48°49‘43.476“N, 14°13‘33.547“E/

AUTEM: odbočka na Boletice z Kájova (1,5 km), povolení k vjezdu do vojenského prostoru a parkování zajištěno

AUTOBUSEM: zastávka Boletice, Maniny

NA KOLE: po cyklostezce č. 1253 z Chvalšin (6,5 km)

PĚŠKY: z Kájova po modré značce přes hradiště Raziberk (4 km)

Reklama

Výběr článků

Načítám