Hlavní obsah

Věra Martinová slaví narozeniny v den, kdy se rodí umělecky nadaní lidé

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhého února slaví své narozeniny zpěvačka Věra Martinová, s jejímž jménem a kariérou je spojen přídomek "první dáma české country". V současné době dnešní oslavenkyně představuje svým fanouškům projekt Jako dřív za doprovodu kapely složené z mladých výjimečných muzikantů.

Foto: Dana Ehlová

O lidech narozených druhý den v měsíci se traduje, že jsou umělecky nadaní, nejčastěji se u nich objevuje hudební talent. Platí to i o Věře Martinové

Článek

Název Jako dřív přitom Věra Martinová převzala z nedávno vydané exkluzivní 3 CD Zlaté kolekce, která mapuje třicet úspěšných let této zpěvačky na sólové dráze, završených v roce 2016.

Kolekce představuje první velký výběr největších hitů z let 1986 - 2016 a zachycuje všechny hudební proměny Věry Martinové během tří desítek let.

Podobně je tomu i při koncertech, z nichž jeden se uskutečnil v Městském divadle dr. Josefa Čížka v Náchodě 26. ledna. Také na náchodském pódiu dokázala Věra Martinová, že je muzikantkou tělem i duší, která je otevřena všem hudebním inspiracím a vlivům. Posluchači si přitom vychutnali jak její největší hity, tak i novější písničky.

Uměleckou dráhu Věry Martinové, která pochází z Dobrušky, a netají se tím, že ke kytaře se dostala i díky skautským táborům, není třeba rozsáhle připomínat. První velkou šanci dostala absolventka brněnské státní konzervatoře v oboru klasická kytara od dirigenta Gustava Broma, kdy měla možnost vystoupit v programu jeho orchestru. V letech 1982 - 1986 pak působila v dívčí country skupině Schovanky.

Zlom nastal v roce 1986 díky písničce Malý dům nad skálou, z níž se stal doslova přes noc velký hit. Následovaly další úspěšné písně, jako Dál jen vejdi, Až na vrcholky hor, Kůň, co vyhrál nejslavnější steeplechase, Nebe, peklo, ráj nebo třeba Toulavý džíny.

Věra Martinová spolupracovala s řadou excelentních autorů a interpretů, což dokazují mimo jiné jména Michal Tučný, Jaromír Nohavica, Pavel Vrba, Ivan Hlas, Pavlína Jíšová nebo Ivo Viktorin.

Úspěšné skladby vzniklé během třiceti let sólové pěvecké dráhy se objevily na albech Toulavý touhy, Nejsme si cizí, Půlnoční slunce, Dál jen vejdi, Zvláštní způsoby, Slunci je to jedno, Věřím svým snům a mnoha dalších.

Zajímavé je, že se Věra Martinová narodila ve stejný den jako například Bedřich Smetana, Mahátma Gándhí nebo Michail Gorbačov. O lidech narozených druhý den v měsíci se přitom traduje, že jsou umělecky nadaní a nejčastěji se u nich objevuje hudební talent. To se v tomto případě potvrdilo měrou vrchovatou.

Reklama

Výběr článků

Načítám