Hlavní obsah

Vepřová panenka na hruškách s hruškovicí vyhrála soutěž o nejlepší recept

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vepřová panenka na hruškách od Radima Vilkoše se stala vítězem 5. ročníku soutěže o nejlepší valašský recept, kterou uspořádal Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích. Hotel s pomocí soutěže hledá inspiraci a nové náměty pro obohacení jídelníčku. Vítězný recept najde uplatnění v hotelovém menu.

Foto: archiv Spa hotelu Lanterna

Vítězný pokrm ze soutěže o nejlepší valašský recept - Vepřová panenka na hruškách

Článek

Lidé letos do soutěže zaslali přes čtyři desítky receptů. Kuchaři a kuchařky hotelu Lanterna je během uplynulých týdnů postupně testovali: pokrmy nejen sami ochutnávali, ale také nabízeli hostům hotelu v rámci bufetových večeří a zajímali se o jejich reakce. Hosté tak opět spolurozhodli o konečném pořadí.

Letošní ročník byl zasvěcen tématu bylinky a plody valašských zahrad a lesů. „Mezi zaslanými recepty měly největší zastoupení pokrmy s využitím kopřiv, špenátu či medvědího česneku. Vítězný recept zaujal jednak tím, že využívá netradiční suroviny – kompotované hrušky a zejména hruškovici, ale také samozřejmě chutí. Ta je v kombinaci s masem mírně nasládlá, opravdu jedinečná a zajímavá. Celý pokrm při servírování obklopuje příjemné hruškové aroma, jež zůstává i poté, co alkohol vařením vyprchá,“ popsal šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Druhé místo obsadila zasněžená zelená pečeně od Věry Tománkové, třetí místo polévka z kopřiv a brambor od Jany Kocábové. Trojice vítězů obdrží ceny od hotelu Lanterna a také hodnotné kuchyňské spotřebiče ETA.

Vítězný recept má poutavou rodinnou historii. „Babička mé manželky pocházela z východního Slovenska a byla výborná kuchařka. Dokázala zpracovat vše v okruhu několika kilometrů, měla velkou zahradu a vařila, zavařovala, nakládala... A když na jaře zbylo ve špajzu více kompotů, dokázala připravit tak výborný oběd spojením ovoce a masa, že jsme si rádi dávali nášup. Jednou po zimě nám doma zbylo hodně kompotů a zároveň také hruškovice z jižní Moravy, kam rádi jezdíme, tak jsme se rozhodli, že recept po babičce zkusíme. A moc se povedl, takže od té doby ho občas děláme. Chutná i dětem. Alkohol při vaření z pokrmu vyprchá a zůstává lahodná nasládlá chuť,“ popsal zasilatel vítězného receptu Radim Vilkoš.

Jako přílohu k pokrmu zvolil pečené brambory s rozmarýnem. „Dříve jsme tuto kombinaci brambor s bylinkami neznali. Kdysi jsme byli ale právě v hotelu Lanterna na obědě a tak nám tato příloha zachutnala, že si ji od té doby děláme rádi i doma a doporučujeme i návštěvám,“ uzavřel Radim Vilkoš.

Vepřová panenka na hruškách

Suroviny: 100 g másla, 400 g kompotovaných hrušek, 1 lžíce krupicového cukru, sůl, pepř, čerstvý tymián, 0,2 cl hruškovice, 70 ml smetany 35 %, 1 kg vepřové panenky, olej

Postup: Rozpustíme máslo, přidáme polovinu pokrájených hrušek, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Ochutíme solí a pepřem, přidáme tymián, zalijeme 1 litrem vody a povaříme. Jakmile omáčka zhoustne, přilijeme hruškovici, necháme odpařit alkohol a zjemníme smetanou. Předehřejeme troubu na 180°C. Panenku naporcujeme, naplníme nakrájenými hruškami a zavážeme provázkem, osolíme, opepříme a potřeme rozmixovanými zbylými hruškami. Zprudka orestujeme a necháme deset minut péct v troubě. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli „odpočinout“ v teple a podáváme s omáčkou, pečenými bramborami s rozmarýnem a salátem se zálivkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám