Hlavní obsah

Veltrusy, to není jen zámek, ale i krajinářský park, s nímž vás seznámí cykloprohlídka s průvodcem

Novinky, Romana Indrová Semelková

Okolo zámku Veltrusy se na říčním ostrově rozprostírá krajinářský park, který mísí estetické s užitkovým. Romantická zákoutí s pavilony, rozmanité mosty přes Mlýnský potok či divočina lužního lesa jsou zde střídány pohledy do místních polí, luk a sadu. To vše zažijete na trase o délce devíti kilometrů.

Foto: Romana Semelková

Pavilon přátel zahrad a venkova

Článek

Pokud patříte mezi cyklonadšence, můžete vstříc těmto zážitkům vyrazit na vašem vlastním kole. Do zámeckého areálu se pohodlně dostanete po cyklostezce okolo Vltavy. Z Prahy je potřeba překonat zhruba třicet kilometrů a ti, kterým by se zdálo, že v nohách mají stále málo, mohou z Veltrus kolem řeky pokračovat třeba až do Drážďan. Jestli vlastní kolo nemáte, nevadí. Stačí si zapůjčit to zámecké a cykloprohlídka může začít.

V samém srdci parku, u hlavní zámecké budovy, vás průvodce nejprve seznámí s místní historií, připomene někdejší majitele, rod Chotků, a je na čase šlápnout do pedálů. První zastávkou na trase je Laudonův pavilon, bývalé stavidlo. Odtud už je to jen slepičí krok na cestu vedoucí po okraji lužního lesa a rázem se ocitáte u hlavní vstupní brány do areálu.

Ta po nedávné rekonstrukci stále voní novotou stejně jako dva domky, které k ní přiléhají. Jeden z nich je Dům lékaře. Lékař už zde sice nebydlí, ale zázemí zde našla kavárna, která svým jménem Důlék minulost objektu a s ní i původního nájemníka připomíná.

Cestou zastavíte ještě u dalších sedmi parkových staveb, několikrát překonáte Mlýnský potok po čerstvě opravených mostcích, abyste cykloprohlídku mohli zakončit u pavilonu Marie Terezie. Symbolické pojmenování stavby pramení z úzkého vztahu rodiny Chotků k habsburskému dvoru. Marie Terezie zdejší zámek dokonce sama navštívila. Věděli jste, že se zde konal úplně první veletrh na světě? Psal se rok 1754 a na veltruském zámku byl uspořádán Velký trh tovarů království českého, kterého se účastnila právě i císařovna.

Tento unikátní prohlídkový okruh v současnosti spadá pod edukační centrum Schola naturalis, které bylo na zámku v letošním roce nově otevřeno. V rámci rozšiřování vzdělávacích programů tak vedle současné cykloprohlídky v nejbližší době vzniknou její další alternativy. Ty se budou vždy soustředit na jedno konkrétní téma vztahující se k místnímu areálu. Jedním z příkladů je třeba téma zahradní a parková architektura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám