Hlavní obsah

Velkým lákadlem děčínské zoo je trpasličí sépie, jediná v Česku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V moři byste si jí, na rozdíl například od obří krakatice, která je jedním z největších predátorů žijících ve vodě, asi ani nevšimli. Je malinkatá, zkrátka trpasličí - a nyní ji máte možnost vidět v děčínské zoo v expozici Rajské ostrovy. Jmenuje se sépie trpasličí, dlouhá je ani ne sedm centimetrů.

Foto: zoo Děčín

Trpasličí sépie je novou chloubou Rajských ostrovů v Děčíně

Článek

Expozice Rajské ostrovy je oddělenou expozicí zoo v centru  Děčína.

Sépie trpasličí žije v Tichém a Indickém oceánu. Daří se jí v mělkých pobřežních vodách Filipín a Indonésii, pravděpodobně se vyskytuje i na severním pobřeží Austrálie a na Marshallových ostrovech.

Dokonalé mimikry živočicha chodícího po hubě

„Zbarvení sépie je velmi variabilní, dokáže velmi rychle měnit barvu v závislosti na okolním prostředí a dokonce u ní lze pozorovat i řady malých fluorescenčních skvrn,“ popsala mluvčí zoo Alena Houšková.

Zajímavý je i způsob pohybu těchto živočichů, ve vodě se umí i procházet. Chodí tzv. po ústech (hubě), k pohybu využívá lapací ramena. Sépie trpasličí patří mezi živočichy aktivní v noci.

„Aby si je návštěvníci mohli užít, upravili jsme jim režim v akváriu sníženou svítivostí. Jsou tak o dost aktivnější. Za tři týdny v děčínském akváriu si přivykly i na ruch expozice. Pokud vidí někoho před akváriem, zvědavě připlavou ke sklu,“ doplnil ošetřovatel Jiří Doubek. Zajímavou podívanou je krmení. Probíhá dvakrát denně v ranních a odpoledních hodinách, sépie dostávají živé krevety.

Expozice Rajské ostrovy je otevřena denně od 9 do 18 hodin.

Sépie patří k desetiramenným živočichům, hlavonožcům. Osm kratších ramen se dvěma řadami přísavek, dvě dlouhá. Sépie obecná dorůstá kolem 30 centimetrů, má zploštělé, ploutvovým lemem obroubené tělo. Zbytek vápenaté schránky, sépiová kost, se používá například při chování exotického ptactva, opeřenci si o ni brousí zobáky. Sépie dokáží měnit podle prostředí barvy.

Krakatice obrovská (dříve kalmar velký), živočich patřící k mořským legendám, málo prozkoumaný, váží několik tun, žije ve velkých hloubkách, jeho délka včetně chapadel je přes 15 metrů. Je největším predátorem, má jedno oko, to může mít v průměru až 40 centimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám