Hlavní obsah

Velký pátek ve znamení hradů a zámků - nejvelkolepěji se připravil Křivoklát

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí kulturní památky zažívají poslední roky velký nárůst návštěvnosti. Je to dáno jak péčí Národního památkového ústavu, který se stará o údržbu a propagaci, tak aktivitami jejich kastelánů, kteří se snaží přilákat na své objekty co nejvíce turistů hodnotnými akcemi.

Foto: archív npú

Královský Karlštejn

Článek

Většina akcí v duchu oslav narození Karla IV.

A také zájmem veřejnosti o poznání minulosti, tento rok se slavíme 700 let od narození Karla IV., řada objektů je na to zaměřena, začíná se již na Velikonoce, na Velký pátek 25. března.

Velkolepé slavnosti jsou připravovány na hradě Křivoklátě. Novinkou je příjezd českého a římského krále Václava IV. s královnou a doprovodem a královská audience. Hlavní role se ujal zástupce kastelána Karlštejna, úlohy purkrabích zahrají současní kasteláni Karlštejna, Točníku, Krakovce a Křivoklátu.

Křivoklát připravil od  počátku června postupnou výstavu všech devět svazků faksimile bohatě iluminované Bible Václava IV. Život za Lucemburků přiblíží tematické prohlídky a divadlo.

Unikátní karlštejnský poklad

Největším počinem královského hradu Karlštejna bude vystavení Karlštejnského pokladu zapůjčeného z Uměleckoprůmyslového muzea. Na hrad vrátí po více než dvou stoletích od jeho nálezu.

Soubor tvoří téměř 400 vzácných předmětů, jejichž prostřednictvím bude přiblížena kultura odívání, stolování a móda u dvora v době vlády Karla IV. a jeho syna Václava IV.

U Chotků na Veltrusech, na duchařském Krakovci, i na statku

Chotkovský zámek Veltrusy, poničený povodněmi spolu s rozsáhlým parkem, se otevřel částečně již minulý rok. Patnáctého dubna otevřou nové infocentrum a zprovozní historické hodiny na nádvoří zámku.

Oblíbený středočeský Krakovec v povědomí všech generací zapsaný  především dětskou muzikálovou komedií Ať žijí duchové se dočká dokončení experimentálního zastřešení nejcennějších částí hradu. Tráva na střeše má pomoci odsát vlhkost, jíž jsou hradní zdi nasáklé.

Sázavský klášter se pochlubí nově odkrytou a restaurovanou nástropní malbou znázorňující sv. Prokopa jak orá s čertem. Na obou památkách program připomene 600 let od upálení Mistra Jeronýma Pražského.

Hamousův statek  připravil nová expozice historického truhlářského nářadí a obnovená chlebová pec – od dubna zde bude správce statku o sobotách opět ukázkově péct vonící bochníky.

Vše najdete v telefonech, tabletech…

Začátkem března byl spuštěn nový web NPÚ a všech památkových objektů v jeho správě. Přizpůsoben je hlavně pro snadné a rychlé vyhledávání na chytrých telefonech. Obsah ovlivňuje lokace uživatele – nabízí informace o památkách v jeho blízkosti či tipy na výlety.

Věrnostní program Klíč k památkám funguje na základě načítání unikátních QR kódů z mobilu či papírového pasu v pokladně zámku při nákupu vstupenek, princip šesté návštěvy zdarma i možnosti účasti ve slosování o ceny zůstává zachován, stejně tak jako možnost sbírání razítek.

Reklama

Výběr článků

Načítám