Hlavní obsah

Velkopopovická legenda – 200. výročí narození barona Františka Ringhoffera

Novinky, Lena Ondráčková

Na sklonku minulého roku byla dokončena kniha Velkopopovická legenda. V těchto dnech je již k dostání na pultech, a to nejen v pivovaru Velké Popovice, o kterém legenda vypráví.

Foto: Archiv Pivovaru Velké Popovice, Plzeňský Prazdroj a.s.

Historický dvůr Pivovaru Velké Popovice

Článek

Kniha připomíná dvousté výročí narození otce pivovaru ve Velkých Popovicích barona Františka Ringhoffera II. (1817-1873), významného průmyslníka, podnikatele, politika, starostu Smíchova a poslance Českého zemského sněmu.

Autorka knihy Eva Kršňáková, vedoucí Návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice, s láskou setřídila a pečlivě sepsala vše o vzniku, prvopočátcích i současnosti pivovaru.

Do dnešních dnů se z rozsáhlého komplexu Ringhofferových závodů, především na pražském Smíchově, zachoval pouze pivovar Velké Popovice. Je jediným výrobním závodem rodiny Ringhofferů, který nepřetržitě vyrábí svůj produkt od jeho založení až do současnosti.

Kniha se věnuje nejen popisu důležitých mezníků pro pivovar, ale autorka neopomenula v duchu výročí protknout příběh pivovaru slovy zakladatele barona Františka Ringhoffera.

"Rady mým dětem jako odkaz z mých zkušeností"

Začalo to jako pohádka, kdy přišel chudý kotlářský tovaryš Franz Ringhoffer z Uher do Čech. A poté se stal jeho vnuk velkým průmyslníkem své doby, jenž byl dokonce povýšen do stavu svobodných pánů s udělením dědičného šlechtického titulu baron. A možná proto, že pocházel z chudých poměrů, pamatoval i při své neutuchající píli na poli podnikatelském, také na své zaměstnance, rodinu a krajinu, ve které působil.

Své rodině zanechal mimo jiné i spoustu ponaučení a rad, které knihu provázejí. „Mluv pravdu, mysli a jednej v pravdě, nenechej se ničím odvést od této zásady: Pravda vždy zvítězí!"

A může se zdát, že některé rozkrývají i pohnutky, které stály za vznikem pivovaru: „Pro lidské slabosti, které mají všichni, musíš mít pochopení.” Sama bych vybrala úžasnou radu, která platí dvojnásob: „Jednej s každým člověkem podle toho, jaký je, a mysli při tom na to, že lidé nejsou takoví, jací by měli být, ale takový, jací jsou.”

Zrození Kozla

A tak je nadmíru jasné, že „Kozel se zrodil proto, aby mohl připíjet dělníkům i konstruktérům Ringhofferových závodů za jejich poctivě odvedenou práci, um i dřinu. A samozřejmě také na jejich zdraví a životní radosti, a také na to, aby ve dnech všedních i svátečních dali odpočinout tělu a povznesli své myšlenky.”

Velkopopovická legenda je příběh plný lásky k poctivé práci, lidem, krajině, v níž se žije, tvoří, pracuje. Je to příběh životních plánů, ke kterým vede sice cesta dlážděná celoživotní snahou, potem a pílí, ale ta cesta má cíl...

Ať už vás vaše cesta dovede kamkoliv, třeba i do pivovaru Velké Popovice nebo do jeho krásného okolí, zkuste se chvíli zastavit a možná uslyšíte slova barona Františka Ringhoffera: „Mlč - mlč, pozoruj!” nebo povzdechnutí nad džbánkem Kozla „Bože, v tobě bych chtěl umřít.” Tak dej bůh štěstí!

Reklama

Výběr článků

Načítám