Hlavní obsah

Velkopavlovické meruňkobraní myslí i na zdraví svých návštěvníků

Novinky, Zita Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První sobota v červenci již tradičně patří ve Velkých Pavlovicích barvám slunce - Víno v oranžovém, uzrávání místního pokladu meruněk. Již čtvrtým rokem se otevřou brány Ekocentra Trkmanka ve Velkých Pavlovicích v rámci gastronomické akce, v níž hrají prim právě krásné sluníčkem vybarvené meruňky.

Foto: Zita Dvořáková
Článek

Velké Pavlovice jsou pyšné na to, že se jim říká město vína a meruněk. Jsou kolébkou odrůdy Velkopavlovická, která se zde pěstuje již téměř 200 let a cílem je podpořit její pěstování i do budoucna.

Proto v letošním roce již po čtvrté přivítáme v sobotu 1. července úderem desáté hodiny milovníky meruňkových dobrot na gastronomické akci Velkopavlovické meruňkobraní.

Jako předcházející ročníky se návštěvníci mohou těšit na nejrůznější meruňkové dobroty připravené z právě dozrálých meruněk. Nádvoří ekocentra se pro tuto sobotu promění v meruňkový ráj. V nabídce nebudou chybět klasické kynuté knedlíky s meruňkami a samozřejmě vyhlášený "meruňkový guláš" již tradičně od Charlieho andílků. Těšit se můžete na malý jarmark s výrobky z meruněk.

Kulinářské zážitky budou doplněny různými soutěžemi pro malé i velké návštěvníky - kvízy, aktivity, pojídání meruněk. I tvořivé dílničky zde mají své místo.

Ke zpříjemnění času při ochutnávání meruňkových specialit vystoupí žačky pana Mgr. Zbyňka Bílka ze ZUŠ Velké Pavlovice a cimbálová muzika Vinica z Velkých Pavlovic.

Novinkou letošního roku je spolupráce s Oborovou zdravotní pojišťovnou, která naši akci podpořila a nabízí návštěvníkům vyšetření pigmentových znamének a vyšetření zraku v mobilních ambulancích.

Na Velkopavlovické meruňkobraní navazuje v pozdních odpoledních hodinách další známá akce Velkých Pavlovic a to „Víno v oranžovém“. Spolek vinařů o. s. Víno z Velkých Pavlovic pořádá již tradiční noční putování do otevřených sklepů spojené s ochutnávkou vynikajících místních vín.

Srdečně zveme do Velkých Pavlovic již tuto sobotu 1. července, od 10 hodin na Ekocentrum Trkmanka, Nádražní 1/1, a od 17 hodin na noční putování do otevřených sklepů.

Reklama

Výběr článků

Načítám