Hlavní obsah

Velkolepou barokní show, etnojazzové variace i folklorní inspirace nabídne festival Musica Pura

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní 5. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Musica Pura přivítá špičkové zahraniční ansámbly i jedinečná žánrová propojení z různých koutů Evropy. Čtyřdenní maraton virtuózních instrumentálních i pěveckých kreací se koná od 21. do 24. listopadu v Domě kultury města Ostravy.

Foto: Marius Fiskum

Bjarte Eike & Barokksolistene

Článek

Festival Musica Pura uzavře letošním ročníkem první „pětiletku“ své činnosti. V ohlédnutí za celou řadou skvělých muzikantských výkonů se svátek lidové hudby vrací všemi čtyřmi koncerty do prostor Divadelního sálu Domu kultury města Ostravy, tedy tam, kde před pěti lety lety zazněly jeho první tóny.

Myšlenkové poselství festivalu se v plynutí let nezměnilo, ba snad dokonce časem získalo hutnost a sílu starých vín a s nabytými zkušenostmi a vděčnými ohlasy posluchačů utvrdilo festivalový tým kolem uměleckého ředitele Jana Rokyty ve správném kurzu prezentace čisté a poctivé muziky.

Zahájení letošního festivalového ročníku slibuje Folklorní inspirace z regionu napříč generacemi domácích folkloristů, sdružených v rezidenční těleso Ostrava Cimbalom Orchestra a Ostrava Cimbalom Youth Orchestra. Repertoárem mládežníků si připomeneme dvousté výročí takzvané Guberniální sbírky z roku 1819, ale zavítáme s nimi i na Moravské Slovácko a na Slovensko.

Divadelním sálem se ponese charismatický hlas Gabriely Vermelho, virtuózní hra na jednodírkovou beskydskou píšťalu Mariana Friedla, kterým bude spolehlivě přizvukovat Ensemble Flair.

Exkluzivně Ostrava přivítá velkolepou barokní show skvělých hudebníků Barokksolistene z Anglie a Norska.

„Festivaloví návštěvníci se mohou těšit na tklivé balady i temperamentní tance z barokní Anglie, na virtuózní improvizace, skvěle režírované scénky i překvapivé herecké výkony muzikantů. Tomu všemu bude vévodit uznávaný houslista, ale i šéf a hudební myslitel Bjarte Eike, který se svými Alehouse Boys zažije v Ostravě českou premiéru,” uvedl ředitel festivalu Jan Rokyta.

Na slovensko-moldavský etnojazz v romském duchu v interpretaci vynikajících muzikantů z tria PaCoRa pod hlavičkou projektu Bashavel se mohou návštěvníci těšit v sobotu. Virtuózní šestnáctinové notičky bohem políbeného houslisty Stanislava Palúcha, kultivované cimbálové doprovody Marcela Comendanta, přesnou kontrabasovou linku Roberta Ragana doplní vynikající klavírista Klaudius Kováč a perkusionista Peter Solárik.

A ve finále si dovolí umělecký ředitel festivalu Jan Rokyta přiložit ruku k dílu a přivézt do Ostravy věhlasný slovenský barokní soubor Solamente naturali s mezinárodně úspěšným koncertním programem Musica Globus. Jeho autorem je umělecký vedoucí souboru a mezinárodně uznávaný barokní houslista Miloš Valent.

„Ten nás svými aranžérskými kreacemi vezme na výlet do 18. století, a to nejen do uherských rovin, ale i do slovenských hor, za fidlery do Skotska, za kuruckými bojovníky do Panonské nížiny či na dvůr otománského sultána," uzavřel Jan Rokyta.

Další informace na www.musicapura.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám