Hlavní obsah

Velké Karlovice ožívají Vánocemi, v neděli začne jarmark a výstava betlémů

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valašské Velké Karlovice, které patří k nejoblíbenějším zimním cílům na Moravě, ožijí na přelomu roku množstvím atraktivních akcí. Tou prvním bude v neděli 28. listopadu Kateřinský jarmark. Zároveň bude v Karlovském muzeu zahájena výstava betlémů.

Foto: IC Velké Karlovice

Na výstavě betlémů budou k vidění různé zajímavosti, například betlém z ovčí vlny.

Článek

Kateřinský jarmark nabídne bohatý výběr řemeslných výrobků, ale také ukázky lidových zvyků, folklórní vystoupení či valašskou zabíjačku.

„Přijede na pět desítek řemeslníků od nás i ze Slovenska. Návštěvníci uvidí některé z nich i při práci, například řezbáře, dráteníka a kováře,“ přiblížila Zdenka Mouleová z Informačního centra Velké Karlovice.

Program zahájí v 9 hodin vystoupení dětské cimbálové muziky Kyčerka a obchůzka Lucií, Barbory, Ambrože a Mikulášských matiček. Během dne atmosféru zpříjemní další muziky a soubory a v chalupě u Karlovského muzea budou přichystány dětské řemeslné dílny. Jarmark potrvá do 14 hodin.

Ve stejný den bude v Karlovském muzeu otevřena výstava betlémů ze soukromých sbírek. Vystaveny budou betlémy z různých materiálů, nejčastěji ze dřeva, ale také třeba perníkové či malované na sklo, reliéfní či z ovčí vlny. Výstava je přístupná do 9. ledna.

V obci a blízkém okolí se na přelomu roku uskuteční i další atraktivní programy. V sobotu 4. prosince se koná ve Zvonici na Soláni vernisáž vánoční výstavy baněk ze vsetínské Irisy a výstava obrazů akademického malíře Luďka Majera. V neděli 5. prosince se chystá Mikulášské odpoledne v hotelu Galik. V neděli 19. prosince se ve Zvonici na Soláni uskuteční Vánoční odpoledne s tradičními řemesly.

O druhém svátku vánočním 26. prosince zazpívá pod vánočním stromem u Karlovského kostela pěvecký sbor Karlovjanky. Poté bude v 17 hodin vůbec poprvé ve Velkých Karlovicích k vidění Živý betlém. 

Od 27. do 30. prosince si mohou návštěvníci s průvodcem prohlédnout Karlovský kostel, který patří k nejzajímavějším cirkevním památkám regionu. Otevřen bude vždy od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Do roku 2011 vstoupí Velké Karlovice v neděli 2. ledna Novoročním koncertem Zašovského chrámového sboru pod vedením Petra a Milady Borovičkových. Poté v sobotu 8. ledna zazní ve Zvonici na Soláni novoroční koncert Vánoční vinšovaná pošta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám