Hlavní obsah

Velikonoční řemeslný jarmark se stal přehlídkou nápaditosti a zručnosti prodejců

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klubcentrum v Ústí nad Orlicí ve čtvrtek 11. dubna v prostorách Kulturního domu zajistilo tradiční jednodenní velikonoční jarmark, tentokrát obohacený ručními výrobky řemeslníků z okolí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Tolik krásy dokážou české ruce vložit do obyčejného vajíčka.

Článek

V letošním roce jaro předběhlo velikonoční svátky, a tak kouzlo Velikonoc bylo třeba hledat jinde. Povedlo se. Desítky prodejců zaplnily prostory Kulturního domu, aby tak předvedly krásu ruční řemeslné práce.

Přicházející zájemce o doplnění domovů sváteční výzdobou vítala keramická smějící se sluníčka, která navodila radostnou atmosféru plánovaného nákupu. V doprovodu moudré sovy a dalšího ptactva byla na stánku nabídka rozšířena o řadu dekorativních předmětů, včetně praktických misek, džbánků a hrnečků. Jen tenké proutky pomlázek, dokonce jediné v celém sále, nesměle připomínaly pomalu již bývalý zvyk velikonočních svátků.

Zato trvající tradice nového života v podobě vajíček dominovala jarmarku téměř na všech stáncích, včetně ukázky jejich malování. A našla se ve všech podobách běžných i v náročném provedení vrtání, madeiry, třpytek či háčkovaného kabátku. Nechyběly ani obrovské pštrosí kraslice.

Velkému stánku s rostlými květy úspěšně konkurovaly umělé kytice a nově pastelové růže z mýdla s omamující vůni rozkvetlé zahrady. Doplnění představy přírody pak navodila tzv. divoká kosmetika.

Vedle četných drobných dekorativních předmětů se našly obrázky ozdobené mašličkou s různými motivy květin, kamenů, zátiší, cizích měst a pro děti zvířátek a na dalším stánku háčkované panenky a trpaslíci.

Starou tradicí je, že na Velikonoce je třeba si pořídit na sebe něco nového. Této potřebě a přání sloužila široká nabídka ručně zhotovené bižuterie, doplňků z kůže, batikovaných halenek a šatů, šál a vlněných výrobků, doplněných ukázkou zpracování ovčí vlny na starém šlapacím kolovratu.

Zájemci si navíc mohli ověřit svoji zručnost při vymalování zvonečku nebo zajíčka. Fantazii pak mohli rozvinout při ukázce tradičního perníku z dřevěných forem a v pažitu umístěných zvířátek z vizovického pečiva.

Pokud toto někomu připomnělo svátečně prostřený stůl s řadou pochutin, mohl se inspirovat neobvyklou domácí marmeládou z červené cibule, babiččinými sirupy, šťávami z červeného rybízu či jeřábu a lesních plodin, domácími víny a přírodní medovinou.

V dárkovém balení si mohl odnést ochucený olej s balíčkem aromatického koření nebo sušené ovoce, švestky s ořechy a rumem, džemy s kousky ovoce či královskou medovinu.

Dokonalou chuťovou návnadou byla vůně nepřeberného množství koření ze světové i české produkce - z Krakonošovy zahrádky, andělská křidélka, ďábelské koření a mnoho dalších s lákavými názvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám