Hlavní obsah

Velikonoce na loučeňském zámku se budou slavit s knížecí rodinou

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantická barokní památka - zámek Loučeň - nabízí prohlídky původních interiérů s kostýmovanou postavou, speciální dětské či čokoládové prohlídky, ale i pikniky v anglickém zámeckém parku se souborem labyrintů a bludišť a soutěže a programy o zámeckých slavnostech pořádaných vždy první sobotu v měsíci.

Foto: zámek Loučeň
Článek

První skutečně jarní slavnost na zámku Loučeň je spojená s řehtačkovým průvodem, vynášením Morany, pomlázkou a velikonočními dobrotami. 

„Svátky jara budeme v letošním roce slavit s knížecí rodinou, která pozvala na zámek milé velikonoční hosty. Velikonoce u nás budou veselé, hravé a barevné, celým zábavným dnem budou provázet členové velikonoční rodiny: domácí pan Vajíčko, pan Beránek, paní Kuřátková a Zajíčkovi,” uvedla Lucie Hlavičková z Infocentra zámku Loučeň. 

Křesťanské Velikonoce u Thurn-Taxisů představí, jak slavilo panstvo svátky jara.  A co ještě bude patřit k letošním Bílé sobotě 31. března na loučenském zámku?

„Velikonoční prohlídky připomenou velikonoční tradice, kuchařka Aninka napekla jidáše, beránky a mazance a uvařila první letošní pampeliškové víno podle starých receptů. Aninka také vymyslela pro děti mandlové jarní tvoření, které si sami vyrobí i snědí. Pletení pomlázek se bude hodit zejména tatínkům, i když si může každý koupit pomlázku již hotovou. Malování na obličej by se zase mohlo líbit maminkám a pro děti se bude konat v zámecké oranžerii pohádkové představení. K Velikonocům patří řehtačkový průvod i velikonoční pomlázka, a o nic z toho nebudete ni letos na zámku ochuzeni. Jak velké vajíčko jste měli možnost na Velikonoce vidět? Na zámku budou přímo obří. Na závěr se uskuteční velikonoční tancovačka na nádvoří,” dodala Lucie Hlavičková

Jarní prázdniny na zámku Loučeň

 5. - 18. února

„Blíží se jarní prázdniny a my na zámku Loučeň to dobře víme. Proto jsme pro vás během jarních prázdnin otevřeli náš park s labyrintáriem a připravili i tři prohlídky zámku každý všední den. Poutavá procházka zámkem za doprovodu paní kněžny Marie Thurn-Taxisové se koná vždy ve 12 a ve 14 hodin, v 17 hodin vás čeká podvečerní prohlídka při svíčkách. O víkendu jsou pak prohlídky od 11 do 16 hodin a konají se zpravidla každou hodinu. Termíny sobotních hraných večerních prohlídek se nemění - od 18 hodin se na vás těší obyvatelé knížecí domácnosti. Takže ať přijedete ve všední, nebo víkendový den, budeme na vás připraveni,” láká na zámek Lucie Hlavičková

Sobotní večerní prohlídky

Při večerních prohlídkách návštěvníky zámkem provedou oživlé postavy z jeho minulosti - o loučeňském zámku prozradí i věci, které se do oficiální thurn-taxisovské kroniky nesměly dostat. 

„Každý sobotní večer až do konce března se na zámku Loučeň můžete setkat s jeho dávnými obyvateli. Její jasnost kněžna Marie vás pozve ke spiritistické seanci, návštěva bude uvedena do svíčkami osvícené zámecké jídelny, nebo se v hudebním salonku rozezní sto let starý klavír,” dodala Lucie Hlavičková

Rezervace míst na prohlídkách je z kapacitních důvodů nutná. 

Reklama

Výběr článků

Načítám