Hlavní obsah

Večerníček, Rumcajs, Manka i Cipísek – poličské muzeum nabízí odpoledne plné her a úkolů

Novinky, Alena Zavoralová

V sobotu 5. května zahájí v Poličce výstavu představující tvorbu vynikajícího českého výtvarníka, ilustrátora, a především autora podoby dobráckého pohádkového loupežníka Rumcajse – Radka Pilaře, a to dětskou vernisáží.

Foto: Radek Pilař

Rumcajs a Cipísek

Článek

Radek Pilař ve své tvorbě obsáhl širokou škálu nejrozmanitějších výtvarných forem i použitých médií. Ačkoli je široké veřejnosti znám především znělkou Večerníčka a příběhy O loupežníku Rumcajsovi, představí poličská výstava volnou tvorbu autora také v méně známých polohách, a to prostřednictví grafik a fotoasambláží.

Ilustrátorská tvorba bude zastoupena známými motivy z dětských knih a oblíbených večerníčkovských příběhů. Výstava je pojata interaktivně, pro děti i hravé dospělé je připravena řada výtvarných a tvořivých aktivit, které je zavedou do hravého světa Radka Pilaře a seznámí je s různými výtvarnými technikami a přístupy, které ve své tvorbě uplatňoval. Těšit se můžete i na kouzelný animovaný příběh Písnička pro Sklíčka, v kterém ožívají skleněné střípky i známý večerníček O loupežníku Rumcajsovi.

„Jsme velice poctění, že výstava bude zahájena za přítomnosti rodiny Radka Pilaře v sobotu 5. května od 14.00 hodin dětskou vernisáží, kterou svým hudebním vystoupením doprovodí žáci a učitelé Základní umělecké školy Bohuslava Martinů v Poličce. Těšit se můžete na tvořivé odpoledne plné her a úkolů. Vyrobíte si papírové divadélko s kulisami, vytvoříte si knížku s ptáčky proměňáčky, pohyblivého kašpárka a s animátory z brněnského Studia Scala si vyzkoušíte, jak vzniká animovaný film ze skleněných korálků,“ zve na slavnostní zahájení výstavy ředitelka muzea Mgr. Pavla Juklová.

Reklama

Výběr článků

Načítám