Hlavní obsah

Večeře bude jubilejní 20. inscenací Petra Gábora v Národním divadle moravskoslezském

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pod devatenácti inscenacemi je v Národním divadle moravskoslezském podepsán jako režisér Peter Gábor. Dvacátou v pořadí bude inscenace hry nizozemských autorů Hermana Kocha a Keese Prinse Večeře, jejíž česká premiéra je stanovena na 13. listopadu na scéně Divadla Antonína Dvořáka.

Foto: Robert Rohál

Úspěšný divadelní režisér Peter Gábor.

Článek

Dnešní šéf činohry Národního divadla moravskoslezského Peter Gábor, který oslaví 24. října své jedenapadesáté narozeniny, začal na této scéně režírovat už v roce 1993. Tehdy debutoval s inscenací Tanec na konci léta, jejíž premiéra se konala 30. října 1993.

Jako hostující režisér zde postupně uvedl inscenace Julie umírá každou noc (1995), Balada pro banditu (1996), Sex noci svatojánské (1998), Láska a magie v maminčině kuchyni (1999), Ondina (2000), Komedie omylů (2002), Kouzelník z Lublinu (2003), Šakalí léta (2005) a Cabaret (2007).

V roce 2008 zde opět režíroval Shakespearovu hru Komedie omylů, jejíž premiéra proběhla na Slezskoostravském hradě v rámci Letních shakespearovských slavností, poté následovaly inscenace Divadelní komedie (2009), Fedora (2011) a Romeo a Julie (2001). Poslední dvě zmíněné inscenace byly opery.

S velkým úspěchem se setkalo i další Gáborovo nastudování legendárního muzikálu Balada pro banditu (2012), po kterém následovaly inscenace Smrtihlav (2013), Sen noci svatojánské (2013), Pozvání na zámek (2013) a muzikál Quo Vadis, jehož premiéra proběhla na konci sezóny 2013/2014.

Gáborovy profesní úspěchy ostatně připomíná i medailon v knize Hvězdy odvedle, kterou koncem září vydalo nakladatelství Grada Publishing. Dozvíme se v ní, že nitranský rodák Peter Gábor je synem známé slovenské herečky Adely Gáborové, že vystudoval režii na pražské DAMU a než nastoupil před dvěma lety jako šéf činohry a kmenový režisér do Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, režíroval v řadě divadel v Česku i na Slovensku. Kromě toho si zahrál několik rolí ve filmu a televizi.

V nové sezóně Národního divadla moravskoslezského je jako režisér podepsán pod hrou Večeře, která se tak stane jeho jubilejní dvacátou inscenací v Národním divadle moravskoslezském. Premiéra strhujícího dramatu je stanovena na 13. listopadu, přičemž herecky se na inscenaci podílejí David Viktora, Renáta Klemensová, Václav Klemens, Pavlína Kafková a Vladimír Polák

Hra Večeře vznikla podle románu Hermana Kocha a Keese Prinse, který získal plejádu nejrůznějších ocenění a je přeložen do řady jazyků. Dva rodinné páry si vyjdou na večeři do luxusní restaurace. Jejich cílem ovšem není pouze holdovat dobré krmi.

Během jednotlivých chodů opulentního hodokvasu se snaží zaujmout postoj k nelidským zločinům svých dětí – rozhodují se, zda se mají pokusit jejich jednání zatajit, nebo se k němu postavit čelem. Vše komplikuje fakt, že jeden z mužů je opozičním politikem, jemuž je předpovídána velká budoucnost. 

Reklama

Výběr článků

Načítám