Hlavní obsah

Večer v rytmu španělského tance

Novinky, Martina Váňová

BB Kavárna v Polici nad Metují (vedle Muzea papírových modelů) ožije v sobotu 17. října tanečními ukázkami flamenka, bude tu možnost ochutnat vína i další španělské pochutiny. Zájemci si budou moci sami vyzkoušet tento okouzlující tanec. Večerem bude provázet Pavlína Pížová a klasická i moderní španělská hudba.

Foto: Martina Váňová
Článek

Kolébkou tohoto velmi podmanivého, osobitého a temperamentního tance je jihošpanělská Andalusie. Flamenco je snad nejznámějším a nejvýznamnějším projevem španělské lidové kultury.

Přestože se jedná v zásadě o fenomén hudební a taneční, obsáhle přesahuje hranice hudby a tance a ovlivňuje jiná odvětví umění jako je film, vážná hudba, moderní tanec, malířství i literatura.

Základem flamenka jsou čtyři složky: tanec (baile), zpěv (cante), hra na kytaru (toque). Samostatnou rytmickou částí je doprovod, tedy jaleo („chaleo“ může být doprovod tlesků nebo např. „kachonu“ což je dřevěná bedna, nástroj na kterém se sedí a rukama se bubnuje do přední ozvučné desky).

Něco jako flamenco puro, tedy čisté flamenco neexistuje, charakter flamenca se neustále mění, mění se témata písní, melodie a rytmy se zrychlují.

Vstupné na akci v Polici nad Metují je dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám