Hlavní obsah

Večer sokolských světel ve Zdibech u Prahy

Novinky, Lucie Kazdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolové ve Zdibech si připomněli tragické osudy svých členů, kteří se během druhé světové války zapojili do odbojové činnosti a zaplatili cenu nejvyšší.

Foto: Lucie Kazdová

Symbolické pouštění lodiček se svíčkou

Článek

Tělocvičná jednota Sokol Veltěž se připojila k celorepublikové akci „Večer sokolských světel“ uspořádané k Památnému dni sokolstva, který si připomínáme 8. října.

Toto datum nebylo zvolen náhodně. V noci z 7. na 8. října 1941 bylo v rámci akce „Sokol“ pozatýkáno na 1500 sokolských činovníků z ústředí ČOS, žup i jednot. Zatčení sokolové putovali nejprve do Malé pevnosti Terezín, v lednu 1942 pak většina z nich do koncentračního tábora Osvětim. Jen málokdo ze zatčených se dočkal osvobození.

Cílem celorepublikové akce je připomenout si osudy těch, kteří zaplatili cenu nejvyšší, abychom dnes mohli žít svobodně.

I sokolové ve Zdibech si připomněli tragické osudy svých členů, kteří se během války zapojili do odbojové činnosti a zaplatili vlastním životem. Krátký pietní akt se konal u vodní nádrže v obci.

Tichou vzpomínku přítomní věnovali především manželům Liškovým, panu Janu Goldsteinovi a panu Karlu Brzobohatému. Děti si vyrobily malé lodičky z kůry nebo dřeva, do kterých umístily svíčky a pustily je na hladinu nádrže. Děti i dospělí se zájmem pozorovali mihotající se světýlka na hladině za soumraku.

Na závěr se všichni přítomní vydali k nedalekému pomníku obětem I. a II. světové války a položili zde květiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám