Hlavní obsah

Večer historie a krásy šachové hry zaujal i přítomné nešachisty

Novinky, Stanislava Dvořáková

Přednášky cyklu Akademie volného času v Městské knihovně v Ústí nad Orlicí pokračovaly ve středu 13. února seznámením s historií a pravidly šachové hry přednesené lektorem a předním hráčem místního Klubu šachistů Mgr. Pavlem Holáskem.

Foto: Stanislava Dvořáková

Lektor Mgr.Pavel Holásek předal v dvouhodinové přednášce zájemcům své zkušenosti a znalosti v královské hře - šachy.

Článek

Přednáška Akademie volného času o historii dnes již světové hry šachy nemohla mít povolanějšího lektora než Pavla Holáska, předního hráče ústeckého šachové oddílu a zaujatého propagátora této hry.

Úvodními slovy „Krásné dámy, ctihodní pánové, úctyhodná vědecká společnosti” představil tuto hru v světle světových akcí a mistrovství. Náročností a krásou naplněných partií lze šachy přirovnat k úrovni umění, hudby i sportovních výkonů.

Jde o nejpopulárnější deskovou hru světa, která vznikla již před dávnými věky, jejíž moderní forma se začala odvíjet v 15. století. Jejím velkým přínosem je rozvíjení kvality myšlení a příznivých charakterových vlastností.

Pro posluchače-nešachisty v úvodu lektor představil základní pravidla hry. Její průběh je dán střetnutím dvou nepřátelských králů, kdy cílem je dát jednomu mat. Vyhrát ji může jen hráč s výborným logickým myšlením, perfektní strategií a kombinacemi.

Jedná se o dřevnou desku, rozdělenou na 8 x 8 střídavě černých a bílých polí. Hrají dva hráči a každý má k dispozici krále, dámu, 2 věže, 2 střelce, 2 jezdce (koně) a 8 pěšáků. Každá figura má určitý specifický pohyb po šachovnici. Hra neobsahuje žádný prvek náhody, rozhodující je jen znalost hráčů a jejich schopnosti.

Po seznámení s několika základními principy, kdy začíná hráč s bílými figurami a rozhodující je zahajovací tah a dalšími pojmy jako je rošáda, remíza a vítězný mat, lektor přešel na několik ukázek mistrovských partií: rafinovaný Revalův mat, Anderssenovu Nesmrtelnou partii a Marphyho Operní partii, které byly považovány za nejvyšší možný vrchol šachového umění.

V další části lektor představil jména nejslavnějších světových šachistů. První moderní šachový turnaj se hrál v roce 1851 v Londýně a prvním oficiálním mistrem světa se stal Wilheim Steinitz, český Žid (1836-1900), následován řadou dalších 9 mistrů až po Američana Bobbyho Fischera (1943-2008) a od roku 2013 současného velmistra Nora Magnuse Carlsena.

Nejlepším českým šachistou je od roku 2003 David Navara, mistrem světa seniorů Jan Smejkal z Lanškrouna. Z žen je známá Věra Menčíková a sestry Polgárovy.

I ústecký Klub šachistů má známá jména: Olda Hájek, Jaroslav Hýbl vicemistr světa v korespondenčním šachu, Jaroslav Volf, rozhodčí Martin Šmajer.

Jelikož ani po dvou hodinách nebyl návod šachových her vyčerpán, došlo na doporučení šachových knih, kdy průběh jednotlivých partií si lze doma vyzkoušet prostřednictvím uvedené algebraické šachové notace s označenými průsečíky sloupce písmeny a až h a řady čísly 1 až 8.

Reklama

Výběr článků

Načítám