Hlavní obsah

Ve Zlínském kraji klesl počet usmrcených lidí při dopravních nehodách

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet usmrcených lidí při dopravních nehodách ve Zlínském kraji se sice v loňském roce snížil, jenže nehodovost měla stoupající tendenci.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto.

Článek

„V roce 2018 se na území Zlínského kraje stalo 4228 dopravních nehod, což je téměř totožné číslo, jako o rok dříve. V roce 2017 jsme zaevidovali pouze o 13 nehod méně. Přesto má celkový počet dopravních nehod v kraji od roku 2010 stoupající tendenci,“ uvedl policejní mluvčí Petr Jaroš.

Na komunikacích Zlínského kraje v uplynulém roce zemřelo podle mluvčího 22 lidí, v porovnání s rokem 2017 o dvě osoby méně. Významně poklesl i počet těžce zraněných. Oproti 167 lidem v roce 2017 utrpělo vloni při dopravních nehodách těžké poranění ‚jen‘ 122 osob. Téměř tři tisíce nehod zavinili řidiči motorových vozidel a zemřelo při nich 20 lidí.

„Zbylá dvě úmrtí na našich silnicích mají na svědomí řidiči nemotorových vozidel. Ve srovnání s rokem 2017 se poměrně výrazně zvýšil počet nehod zaviněných zvěří. Vloni jsme jich zaevidovali 947, o rok dříve o 48 méně,“ vypočítal mluvčí.

Nejvíce nehod zavinili řidiči nesprávným způsobem jízdy. V roce 2018 jich bylo 2043 a zemřelo při nich šest osob. Druhou nejčastější příčinou a zároveň také nejtragičtější byla nepřiměřená rychlost, v jejímž důsledku při 458 nehodách zemřelo 11 osob a dalších 25 bylo těžce zraněno.

„Alkohol jsme u viníka dopravní nehody zjistili v 260 případech, a to je oproti předchozímu roku nárůst o 17 dopravních nehod, 177 viníků mělo v dechu více než 1,5 promile alkoholu,“ poznamenal Petr Jaroš.

Nejvíce dopravních nehod se v roce 2018 stalo v pátek, a to 716. Zemřely při nich čtyři osoby. Nejtragičtějším dnem v týdnu bylo pondělí, kdy při 688 nehodách zemřelo šest lidí. Nejméně nehod připadlo na neděli, policisté jich vyšetřovali 431 a zahynul při nich jeden člověk.

Rok 2018 byl pro Zlínský kraj v porovnání s celorepublikovým negativním vývojem dopravní nehodovosti poměrně úspěšný, neboť se podařilo dosáhnout historicky nejnižších závažných následků dopravních nehod od vzniku samostatného Zlínského kraje.

„Počet usmrcených osob se vloni dostal na historické minimum a od roku 2015, kdy v našem kraji zemřelo 41 osob, neustále klesá. V počtu poklesu těžkých zranění se Zlínský kraj zařadil dokonce na první místo v rámci celé České republiky,“ uzavřel Petr Jaroš.

Reklama

Výběr článků

Načítám