Hlavní obsah

Ve Zlíně se točí celovečerní film s hvězdným obsazením

Novinky, Kateřina Martykánová
Aktualizováno

Štáb snímku Úsměvy smutných mužů se v těchto dnech zabydlel ve Zlíně. Ve vybraných lokacích - jako je třeba radnice - natáčí s jednou z postav Jaroslavem Duškem. Film Úsměvy smutných mužů, ve kterém se objeví i další přední čeští herci jako například David Švehlík, Jaroslav Plesl, Ivan Franěk či Simona Babčáková, půjde do kin už v dubnu 2018.

Foto: IS produkce

Jaroslav Dušek s autorem námětu Josefem Formánkem

Článek

Opojně hořká komedie režiséra Dana Svátka podle stejnojmenného knižního bestselleru Josefa Formánka vypráví osudy čtyř chlapíků, kteří se potkají při nelehkém úkolu.

„Jako vyvrhelové v protialkoholní léčebně se ocitají takříkajíc na okraji společnosti, ale ani to jim nebrání užívat si srandy naplno,“ říká autor námětu Josef Formánek, který sám překonal alkoholovou závislost a tato životní etapa se stala inspirací pro vznik jako knihy.

Jednou ze čtyř hlavních postav je úředník Milan. Geniálního matematika, kterého kvůli alkoholu zavrhla celá rodina, ztvárňuje Jaroslav Dušek. Právě on během tohoto víkendu zavítal do Zlína, kde v místních lokacích vypráví divákům svůj retrospektivní příběh.

„Město Zlín film podporuje a přímo ve Zlíně jsme si vybrali společně se zástupci Statutárního města Zlína hned několik zajímavých míst, která se ve filmu objeví -  například park Komenského, Baťův institut 14ǀ15 nebo třeba radnice, kde Jaroslav Dušek hraje jednoho z radních zlínského magistrátu. Natáčet budeme i v budově Filmového uzlu Zlín,“ upřesňuje režisér a absolvent zlínské vyšší odborné filmové školy Dan Svátek.

Filmaři mají v těchto dnech za sebou sedm natáčecích dnů z celkových jednadvaceti. „Ve zlínských lokacích strávíme celkově tři natáčecí dny, sobota 2. září je v pořadí již osmým dnem ,“ uvádí Martin Gazda za společnost IS Produkce, která se podílí na výrobě filmu.

Natáčet se bude i v psychiatrické léčebně

Ze Zlínska se následně celý štáb přesune do psychiatrické léčebny Petrohradu, obce mezi Prahou a Karlovými Vary.

„Už jsme zde byli několik dní na jakémsi soustředění nebo tréninku. Prožili jsme je tam jako jejich klienti, účastnili se různých terapií. Byl to velmi silný zážitek, řekl bych, že jsme tam pro film hodně načerpali,“ popisuje zkušenosti filmařů režisér Dan Svátek.

Film o úspěšných mužích, kteří spadli až na samé dno, se však odehrává nejen na půdě protialkoholní léčebny. Ukazuje, jak snadno se může člověk dostat na scestí a jak nelehká je cesta zpět. Jen rozhodnutí léčit se mnohdy nestačí. Jedna z cest, jak se z toho dostat ven, vede přes sport, v tomto případě běhání.

„Mottem snímku je Během proti chlastu, během proti osudu! Proto jsme příběh našich hrdinů potřebovali zasadit i do prostředí velkých běžeckých akcí. První snímky filmu proto vznikly ještě před oficiálním zahájením natáčení právě zde ve Zlíně na Festivalovém půlmaratonu a na Pražském maratonu,“ upřesňuje režisér.

Poslední klapka filmu by měla ukončit hlavní část natáčení v pondělí 25. září. Poté budou následovat postprodukční práce a zimní dotáčky, kdy filmaři potřebují sníh. Kromě natáčení i část postprodukčních prací budou realizovány ve Zlíně. V premiéře bude film uvedený do kin v dubnu roku 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám