Hlavní obsah

Ve Zlíně obnovili chov mravenečníků čtyřprstých

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mravenečník čtyřprstý je vzhledově velice atraktivní zvíře, které se v evropských zahradách příliš nechová. Do zlínské ZOO přírůstek v podobě dvouletého samečka Santína přicestoval až z Argentiny. Ve Zlíně tak bude tento stromový mravenečník původem Jižní Ameriky znovu k vidění po čtyřech letech.

Foto: ZOO Zlín
Článek

„Jsou tomu již čtyři roky, co po roční deponaci v naší zahradě odcestoval do německé zahrady v Dortmundu zatím poslední zde chovaný jedinec,“ uvedl kurátor Pavel Shromáždil. O to víc se na nový přírůstek ve Zlíně těšili. „Santíno se narodil v červnu 2010 v zahradě Parque De Animales Silvestres Temaikèn v Buenos Aires,“ dodal kurátor s tím, že se zahradou má zlínská ZOO dobré zkušenosti právě s výměnou zvířat.

Santíno je v tuto dobu umístěn mimo návštěvnické prostory, protože prochází nezbytnou karanténou. Poté bude k vidění v tropickém skleníku Yucatan. „Plyšový“ Santíno od začátku projevuje náklonnost k ošetřovatelům, jejichž srdce si okamžitě získal. Zcela jistě okouzlí i návštěvníky zahrady.

Mravenečník čtyřprstý

Mravenečník čtyřprstý žije v severní a východní části Jižní Ameriky. Aktivitu vyvíjí kolem osmé ráno, nebo loví v noci. Je-li mravenečník ohrožen, zacouvá ke stromu nebo ke skále, postaví se na zadní nohy, opírá se o ocas a brání se útočníkovi předníma nohama s ostrými drápy. Těmi také mravenečník rozhrabuje útočiště svých obětí - mravenců, termitů a včel.

V České republice je dlouhodobě chován v ZOO Olomouc, kde se rovněž úspěšně rozmnožuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám