Hlavní obsah

Ve Vráži proběhla ekumenická bohoslužba s hudebními vstupy a milou dohrou

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 15. srpna v zámecké kapli lázní Vráž se sešli duchovní z církve husitské i starokatolické, aby uctili svátek zesnutí Panny Marie. Kromě zde sloužícího kmenového duchovního, tentokrát hostujícího, mši celebroval biskup CČSH Filip Štojdl, o hudební improvizace se postaral Břetislav Bakala.

Foto: Petr Hejna
Článek

Kaple v novogotickém zámku ve Staré Vráži je zasvěcena právě Panně Marii, k připomínce jejíhož skonu se pořádají srpnová poutní shromáždění a bohoslužby. Této se zúčastnili jak návštěvníci z řad lázeňské klientely, tak z blízkého okolí. V tomto prostoru premiérově proběhlo setkání představitelů dvou křesťanských církví na společné akci.

Jak „domácí pán“ Václav Diviš uvedl, budoucnost církve je v malých společenstvích. V takřka rodinných vazbách obdobných komunit nemůže docházet k nekontrolovanému plýtvání - viz příklad tzv. biskupa luxusu, ani sexuálním skandálům, zde jednoznačně eliminovaným i případným dobrovolným přijetím celibátu, tedy zjednodušeně - sňatky a rodinný život jsou zde zcela běžné.

Došlo jak na obvyklé liturgické postupy, tak na zpěvy v hebrejštině. Biskupovi sekundoval jáhen Martin Gruber, atmosféru setkání v krásném prostoru umocňovaly improvizace píseckého hráče na klávesové nástroje Břetislava Bakaly. Ten spolu se zpěvačkou Kamilou Marešovou oblažil uši i duše návštěvníků v malé hudební tečce po skončení mše, kdy se připojilo i jedno z pěti dětí Kamily, a to dcera Ráchel.

Zazněla symbolická Modlitba pro Martu, Legrandovo Mlýnské kolo v srdci mém, u nás známé v podání Hany Hegerové, i Cohenovo počeštělé Hallejuah. Samozřejmě došlo na malý neplánovaný přídavek. Nezpochybnitelné bylo krásné souznění jinak především rockových a bluesových muzikantů se sakrálním prostředím, jak volbou materiálu, tak přednesem.

Lázně Vráž jsou spoustou akcí otevřené (stejně jako pro občerstvení venkovní terasa, či jídelna v době tam pořádaných akcí) široké veřejnosti. Probíhají zde různé například koncerty, prohlídky zámku nebo pravidelné filmové besedy, okolí nabízí spoustu zajímavostí.

Jedná se například o Jezírko lásky, Čertovu horu a přírodní rezervaci Hrby jen kousek od lázní, temnou pověst připomíná Červená hájovna v nedalekých lesích, a tragédie bezpochybně skutečná se odehrála v obci, kde dodnes na divadelních podiích živý dramatik si ustřelil část obličeje. Samotný objekt, zbudovaný Lobkowitzy, je zajímavý i pro milovníky válečné historie let nedávných.

Kamilu Marešovou s Břetislavem Bakalou je možno slyšet v jejich domovské kapele Bluesand, nebo coby hosty projektu 2 Generations.

Při návštěvě Písecka je takřka povinností tento objekt navštívit, byť jen třeba spolu s poznáním blízkého okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám