Hlavní obsah

Jezírko, v němž měla zahynout kněžna, Čertovu hory i Hrby najdete v okolí Vráže

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lázeňská obec Vráž na Písecku je usazena do malebné jihočeské krajiny. V nejbližším okolí se v lesích směrem na západ ukrývají romantická místa, lahodící oku i duši, navíc legendou oplývající, i dvě přírodní rezervace.

Foto: Petr Hejna

zákoutí Jezírka lásky

Článek

Nejen pro lázeňské hosty, tedy pro ty s menšími pohybovými problémy, schopné mírným terénem zvládnout necelý kilometr, je často navštěvovaným cílem procházky dvojice lesních tůní, a to na místě zvaném Jezírko lásky.

Co se původu pojmenování týče, traduje se příběh o na zámku ve Vráži žijící kněžně z rodu Lobkowitzů, která se bezhlavě zamilovala do podkoního, a z té velké lásky jí nenarostly vlásky a nestal se z ní chuligán, jak se praví v jistém popěvku, leč se narodilo děťátko - zda se to vskutku stalo není rozhodně potvrzeno.

Coby šlechtična, dáma z vysokých kruhů, nemohouc svůj poklesek zatajovat, vyhnula se hanbě skokem do jezírka, kde v jeho nehlubokých vodách našla svoji smrt. V zámeckém salónku, který slouží jako knihovna, je k vidění obraz, kde je zachycena kněžna i s dítětem.

Jezírka se nacházejí přímo na severozápadním svahu Čertovy hory - tento himalájským osmitisícovkám vzdálený velikán okolních lesů se vypíná do výše něco málo přes pět set metrů nad vzdáleným mořem, takže se jedná o běžný lesní vrch. Okružní naučná stezka však zavede do od jeho vrcholu pod ním se nalézající přírodní rezervace, pojmenované stejně tak Čertova hora.

Statut přírodní rezervace má lokalita od roku 1986, je zda zachovalý přírodní listnatý les, tvořený především duby, lípou a buky. Rozloha rezervace je 14 hektarů, z živočichů je zde mimořádně hojný výskyt mravence lesního menšího, našeho nejčastějšího lesního mravence.

Žije zde 39 druhů ptáků, z nichž naprostá většina - až na pět, zde i hnízdí. Z tichých ptáků noci zde byl potvrzen například důležitý výskyt výra a kulíška nejmenšího, vzácné tvory z okruhu letounovitých reprezentuje netopýr stromový, mezi zdánlivě běžné lesní hlodavce pak patří zde žijící veverka obecná.

Prakticky sousední (ani ne půl kilometru vzdálenou) přírodní rezervaci Hrby opět tvoří původní lesní porosty - konkrétně lipové bučiny a habrové doubravy, milující sucho. Tvořeny jsou bukem lesním, lípou malolistou a dále dubem zimním a habrem lesním, co se stáří některých jedinců týče, je zde uváděn více než  dvě stě let existence.

I zde jsou koruny rájem ptactva, spatřen zde bývá i plachý čáp černý. Lilie zlatohlavá a méně poeticky znějící vemeník dvoulistý pak zastupují chráněné rostliny. K romantičnosti přispívají velké, mechem porostlé balvany.

Zámek ve Vráži slouží jako lázně, volně přístupný park láká k procházce a posezení, stejně jako milovníky vojenské historie využití zámku za 2. světové války. Čertova hora a Jezírko lásky leží na lázeňské okružní modré trase, k Hrbům se lze vydat od rozcestníku ve Vráži po zprvu polní, později ryze lesní červené.

Za motoristům nepřístupnou lesní silnicí, hraničící s okrajem rezervace Hrby, leží rybník Koželuh. Směrem na sever po silnici dojdeme k hájovně u Červeného kříže, též Červená hájnice zvané, známé nesčetným milovníkům lehce stravitelného díla Aloise Jiráska coby dějiště krvavé Balady z rokoka, ale o tom až příště...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám