Hlavní obsah

Ve Vizovicích se švestky nejen jí, ale i pijí či suší

Novinky, Ivana Borovková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě probíhá sezona švestek. Ženy zřejmě pomyslí na pečení švestkových koláčů či vaření povidel, muži naopak na jejich „tekutou“ podobu – slivovici. Vizovicko je proslulé jejich pěstováním, minulý víkend patřil právě švestkám.

Foto: Ivana Borovková

Letošní úroda švestek na Vizovicku

Článek

Třetí pátek v srpnu již tradičně patří ve Vizovicích letnímu ovoci - švestkám. V tento den začíná v areálu vizovické likérky dvoudenní hudební festival Trnkobraní, kde se koná soutěž v pojídání švestkových knedlíků. Konzumují se výhradně knedlíky vyrobené dle originální receptury a minimální zkonzumovaná porce je 30 knedlíků. Švestek se letos očekává bohatá úroda, takže nikdo nemusel mít strach, že se na něj nedostane. Letošní výherce jich spořádal v časovém limitu přes stovku.

Milovníci „tekuté varianty“ švestek se mohou zúčastnit tradičního Jelínkova vizovického koštu. Co do počtu přihlášených vzorků i hodnotitelů jde o největší košt ovocných destilátů v Česku. Každý zájemce do něj může zaslat svůj vzorek ovocného destilátu a vyzkoušet si, jak obstojí v konkurenci, v 11. ročníku soutěžilo přibližně tisíc vzorků. Tradičně nejsilnější zastoupení má kategorie slivovic, dále následuje hruškovice, meruňkovice, třešňovice a jablkovice. Pokaždé se však objeví i řada kuriozit – například dřínovice, mrkvovice nebo destilát z nektarinek.   V souladu s pravidly koštu jsou hodnotitelé rozděleni do čtyřiceti komisí, přičemž každé předsedá zkušený degustátor. Vzorky jsou hodnoceny v prvním kole v jednotlivých komisích a vítězné vzorky následně postupují do finálového kola. A letošním absolutním vítězem se stal se svojí hruškovicí Pavel Kolůch z Kunovic.  

I sušená je dobrá  

Sklizeň švestek probíhá od srpna do října. Mezi prvními dozrává odrůda Katinka, v průběhu října pak např. odrůda Presenta. Některé odrůdy jsou vhodné na výrobu slivovice, jiné pak na sušení. I v sušených švestkách mohou někteří najít zalíbení. Zvláště po vyzkoušení tzv. "Valašského utopence" - do panáka slivovice vložíme sušenou švestku na párátku, necháme chvíli vyluhovat, následně panáka vypijeme a zajíme sušenou švestkou. Dobrou chuť!

Reklama

Výběr článků

Načítám