Hlavní obsah

Ve vile Stiassni najdete tváře dvacítky architektů

Novinky, Petr Svoboda

V pátek 12. ledna začne ve výstavním sále brněnské vily Stiassni výstava nazvaná Hledání podoby. Brněnský sochař, architekt a pedagog Zdeněk Makovský na ní originálním způsobem zpodobnil české i světové osobnosti moderní architektury.

Foto: Petr Svoboda

Výstava Hledání podoby ve vile Stiassni

Článek

K vidění budou kresebné portréty hledající optimální tvar pro plastické zpodobnění, ale také sádrové plastiky. Výběr portrétovaných je velmi osobní, kromě světoznámých osobností nejdete mezi dvacítkou architektů Makovského přátele, vzory a zdroje inspirace.

Pohromadě tak uvidíte Adolfa Loose, Le Corbusiera, Ludwiga Miese van der Rohe společně s Bohuslavem Fuchsem, Bedřichem Rozehnalem, Janem Kaplickým, Zahou Hadid, Frankem Gehrym, Tadaem Andem, ale také s Ivanem Rullerem, Josefem Němcem či Vladimírem Šlapetou. Poslední jmenovaný výstavu také zahájí.

Takto charakterizoval sochařské portréty Zděňka Makovského brněnský historik umění a výtvarný kritik Jiří Hlušička:

„Makovský ve snaze o výstižnou portrétní parafrázi zvolené lidské bytosti spoléhá na tvarovou nadsázku a na napětí mezi konstrukcí a dynamickou modelací, navozující místy až dramatickou hru světla a stínu. Lze to říci i tak, že velké, plasticky bohatě pojednané sférické plochy, sloužící jako charakterizační prostředek, jsou mu zároveň poukazem k niterným hodnotám. Neusiluje však ani tak o psychologickou sondu, jako mu jde spíše o to, ozvláštnit a pádnou sochařskou formou ztělesnit charisma portrétovaného.“

Výstava je ve vile Stiassni přístupná vždy v pátky, soboty a neděle od 10 do 16 hodin. Končí 28. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám