Hlavní obsah

Ve vile Löw-Beer se slavil svátek Sukot

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 25. září se po celý den ve vile Löw-Beer na ulici Drobného 22 v Brně slavil tradiční židovský svátek Sukot. Děti se realizovaly ve výtvarné dílně, dospělí absolvovali odbornou přednášku Kristýny Kuboňové a všichni si se zájmem poslechli autorské čtení Arnošta Goldflama.

Foto: Jiří Smutný

Arnošt Goldflam v kavárně za zahradě vily Löw-Beer

Článek

Muzeum Brněnska, provozovatel vily, připravilo nedělní program pro celou rodinu. V rámci svátku bylo na zahradě vily postaveno tradiční provizorní obydlí, které si všichni zvědavě prohlíželi.

Sukot je jedním ze tří poutních svátků. Je to svátek stanů, stánků a sklizně, svátek radostný a veselý. Připomíná jednak putování pouští, ale i konec vegetačního období, přípravu na zimu a období dešťů. Během jeho oslav se pobývá v suce, provizorním obydlí se střešní krytinou z rostlinného materiálu a s interiérem ozdobeným ovocem, papírovými dekoracemi a obrázky.

Dopoledne se v zahradě konala výtvarná dílna, vedená lektorkami brněnské pobočky Židovského muzea v Praze. Odpoledne se v objektu Celnice uskutečnila přednáška Kristýny Kuboňové z Ústavu religionistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Na závěr pak celodenní oslavy ve vile ozdobil svým autorským čtením známý herec, režisér, dramatik, spisovatel a čerstvý sedmdesátník Arnošt Goldflam. Jak mi prozradil, narodil se v téže ulici o kousek dál v soukromém sanatoriu, které zde ve čtyřicátých letech minulého století stálo.

Reklama

Výběr článků

Načítám