Hlavní obsah

Ve Vikýřovicích otevřeli unikátní silniční muzeum

Novinky, Redakce Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní Muzeum silnic, v ČR jediné svého druhu, slavnostně otevřeli v úterý ve Vikýřovicích na Šumpersku v někdejším svobodném dvoře v lokalitě Krenišov.

Článek

Rekonstrukci bývalého střediska šumperských silničářů za 20 miliónů korun podpořily takzvané Norské fondy. Z nich Olomoucký kraj na realizaci zmíněného projektu získal 12 miliónů korun.

„Můj dědeček byl cestář, jezdil s kolečky, měl lopatu, prostě byl jakýmsi silničářským průkopníkem. Od doby, kdy žil, se však pochopitelně prakticky všechno radikálně změnilo. Vývoj nelze zastavit. Muzeum je ovšem skvělým počinem do budoucna. Vždycky je totiž dobré podívat se, odkud kráčíme. A právě tady tu jedinečnou možnost máme,“ řekl v rámci vernisáže první a zároveň stálé expozice muzea Via est vita – Silnice je život olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD).

Podle duchovního otce projektu šéfa šumperského střediska krajské Správy silnic (SSOK) Petra Bednáře, který je sám již léta sběratelem, je smyslem muzea ochrana a zpřístupnění kulturního dědictví, které vzniklo prací silničářů na silnicích, mostech, tunelech a všech dalších objektech, které souvisejí se silnicemi a jejich vývojem. Proto jsou v něm i monografie významných silničářských autorit, projektantů, stavitelů a cestmistrů.

Mezi exponáty je k vidění mj. unikátní Müllerova mapa z roku 1726, která poprvé zobrazuje i silniční síť, sbírka kamenných patníků, historické nářadí, stroje a řada dalších zajímavostí jako například nýtovaný most, který donedávna stával v Rudě nad Moravou.

Plánovaná je však i druhá etapa výstavby muzea, která má zahrnovat úpravy dalších budov areálu, stavbu dalších přístřešků pro velké i menší silničářské stroje a předpokládá také vznik kolumbária. Náklady na ni by měly činit až 30 miliónů korun. „Případná realizace je však závislá na tom, kdy se podaří získat finance. Ještě předtím však muzeum musí začít žít, musí si získat své pevné místo, renomé,“ řekl Právu ředitel SSOK Drahomír Babnič. (pem)   

Reklama

Výběr článků

Načítám