Hlavní obsah

Ve Velkých Karlovicích chystají kurzy pečení frgálů, vedou je místní pekařky

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frgál patří společně se slivovicí a kyselicí k nejtypičtějším a nejoblíbenějším specialitám valašské kuchyně. Ne každý ho ale umí připravit přesně tak, jak by měl chutnat a také vypadat.

Foto: Josef Vrážel

Kurzy pečení frgálů lákají do Velkých Karlovic zájemce z celé Moravy.

Článek

Ti, kteří se to chtějí naučit pod vedením těch nejpovolanějších - pekařek přímo z Valašska, budou mít příležitost ve Velkých Karlovicích. Místní Resort Valachy opět zahajuje pravidelné kurzy pečení frgálů. První se konají již toto sobotu 6. dubna.

Frgály z Resortu Valachy patří k nejvyhledávanějším na Valašsku. „První dva roky jsme kurzy pořádali jen o letních prázdninách, ale pro velký zájem je letos rozšiřujeme i na další měsíce v roce. Od dubna do června a poté od září do listopadu se konají o sobotách, v létě také v úterky,“ uvedl ředitel Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Kurzy si podle něj oblíbili jak ubytovaní hosté, kteří si touto aktivitou zpestřují víkendový relaxační pobyt v hotelech resortu, tak i další zájemci, kteří kvůli tomu neváhají cestovat „na otočku“ z různých míst Moravy. „Výjimkou nejsou ani profesionálové, je to pro ně zajímavá příležitost porovnat si zkušenosti,“ dodal Tomáš Blabla.

Účastníci si během tříhodinového kurzu pod vedením pekařky zkusí celý postup a zhotoví si vlastní frgál, který si odvezou domů i s receptářem a zástěrou na památku. Dozví se také různé tipy a zajímavosti o historii a současnosti frgálu.

Ten se na Valašsku dělá podle ustáleného výrobního postupu již několik století, první písemné zmínky o něm pochází z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby, v prosinci 2013 se proto stal produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise. Pravý valašský frgál má průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a je s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák a povidla, ale i jiné druhy ovoce a dokonce i zelí.

Resort Valachy se zabývá výrobou frgálů od roku 2013. Zásobuje jimi restaurace svých hotelů Lanterna, Horal, Galik a Pod Javorem, prodává je také přímo „od pece“ kolemjdoucím turistům v Bistru Razula. Nově je dováží do Zlína, do svého nového podniku Bistrotéka Valachy na Obchodním domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám