Hlavní obsah

Ve Velence uvidíte Dientzenhoferův barokní skvost

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při silnici mezi Sadskou a Mochovem, na vrcholu jednoho z polabských svědeckých kopců, svítí žlutými omítkami a červenou střechou kostel sv. Petra v okovech ve Velence.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Jedná se o skutečný architektonický skvost – dílo barokního architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera.

Jeho vznik souvisí patrně s významem obce při tzv. Slezské silnici z Prahy na Hradec Králové a dále do Polska. Byla zde důležitá zájezdní krčma s přepřahací stanicí a již ve 14. století je zmiňován kostel s farou. Na jeho místě byl v letech 1733 až 1734, vystavěn nevelký barokní kostel na oválném půdorysu s půlkruhovým presbytářem a vížkou se zvonkem.

Zásluhu na tom měl dozajista farář Jan Schreitter ze Schreittenthalu, jenž udržoval významné styky s nejvyššími církevními i císařskými hodnostáři, o čemž svědčí fakt, že stavbu kostela financovala dvorská stavební kancelář.

Presbytář kostela je sklenut konchou, loď má plackovitou klenbu s lunetami. Hlavní oltář z roku 1735, ve tvaru tabernákula s postranními brankami, zdobí obraz anděla zjevujícího se sv. Petru od dvorního malíře Františka Ferdinanda Müllera, dále je zde starší oltář sv. Vojtěcha (okolo roku 1700), zřejmě přenesený z původního kostela. Přední část kostela obklopuje hřbitov ohrazený kamennou zdí.    

Reklama

Výběr článků

Načítám