Hlavní obsah

Ve Valašských Kloboukách se chystá 19. valašský mikulášský jarmek

Novinky, Lenka Zvonková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 19. ročník Valašského mikulášského jarmeku promění Valašské Klobouky o víkendu od 3. do 5. prosince v centrum mikulášského dění, kouzelné předvánoční atmosféry, lidových zvyků, řemesel a folklóru.

Foto: Lenka Zvonková

Mikulášská obchůzka na Valašském mikulášském jarmeku

Článek

Hlavní jarmekový den, tedy v sobota 4. prosince, s sebou přinese také oblíbený trh řemeslných a rukodělných výrobků, obchůzku Mikuláše s čerty, jarmekové soutěže a bohatý kulturní program. Chybět ovšem nebudou ani valašské speciality.

„Při jarmeku je z lidí cítit dobrosrdečnost a radost z prožívaného okamžiku, což je pro valašský kraj typické. Valašský mikulášský jarmek je pro nás z pořadatelského hlediska hodně náročná akce, ale naše úsilí, věnovaný čas, práce a nadšení se nám mnohokrát vrátí zpátky, když vidíme plno rozzářených a radostných návštěvníků,“ uvedla předsedkyně sdružení Valašský jarmek Pavlína Kolínková.

Jarmek bude slavnostně zahájen v pátek 3. prosince, kdy bude vedle dalšího kulturního programu také rozsvícen vánoční strom města. V sobotu už bude všechno naladěno na hlavní jarmekové dění.

Pravou mikulášskou atmosféru navodí všudypřítomné cinkání zvonců obcházejících čertů, kteří budou doprovázet Mikuláše s anděly. V historických objektech, jakými jsou Červený dům, Stará radnice i lidové roubené dřevěnice, se budou moci návštěvníci podívat na ukázky starých řemesel, například pečení vánočních oplatků nad ohněm, pletení slaměných ošatek, spřádání vlny na kolovrátku nebo tkaní.

Hodnotit také budou moci soutěžní kyselé zelí, pečené pány nebo malované perníčky. K posilnění se bude podávat pravá valašská kyselice a další dobroty, které by si návštěvníci určitě neměli nechat ujít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám