Hlavní obsah
Degustace čajů ve stříbrském muzeu. Foto: Laco Kajaba

Ve Stříbře degustovali čaje

Degustace čajů i nečajů se konala v polovině května ve stříbrském muzeu. Slovem provázel zkušený znalec čajů ing. Zdeněk Nepustil.

Degustace čajů ve stříbrském muzeu. Foto: Laco Kajaba
Ve Stříbře degustovali čaje

 Zdeněk Nepustil nám ochotně odpověděl i na řadu otázek.

Jak dlouho se věnujete čajům a kdo Vás k tomu přivedl?                  

„Čajům se věnuji téměř 27 let od dob hluboce totalitních, kdy se občas na našem trhu objevily (zřejmě omylem) velmi kvalitní čaje. Vzpomínám na fantastický celolistový cejlonský čaj (byl ještě k dostání i po sametové revoluci) a pak na excelentní zelený čaj ze severního Vietnamu. Nejvíce mě tenkrát okouzlil jakýsi „Dragon Jasmine Tea“, který byl čínský, v nálevových sáčcích a v sámoškách ho byly plné regály. K čaji jsem se dostal tak nějak samovolně, bez učitele a – dle moderní terminologie – bez kouče. Mělo to totiž tak být.“

Budou další degustace v muzeu?

„Degustace v bývalé stříbrské čajovně byly naplánovány na celý rok, bohužel vše skončilo – tak jako čajovna sama - na nezájmu návštěvníků. Uvidíme, jak dopadne druhý pokus. Ve stříbrském muzeu plánuji další degustaci na září 2012, kdy se budeme vzevrubně zabývat léčivými čaji ze skupiny čajů „Dark Tea“, tj. čaji typu Pu-Erh a tmavými čínskými čaji Hei Cha. Bude to velmi zajímavé! Na listopad je naplánována degustace podzimních čerstvých čajů ze severního Thajska.  Čajových témat je nepřeberně. Například v Plzni byla v květnu pořádána již 18. degustace čajů a bylin a zájem neutuchá.“

Který čaj a nečaj máte nejraději?                                                    

„Mám nejraději chuťově nejkomplikovanější skupinu čajů, v Čechách téměř neznámou. Jsou to čaje vyráběné podobně jako puery ale v jiných čínských provinciích, než je Jün-nan (jižní Čína). Jde o čaje velmi zajímavé, v chuti mnohovrstevnaté a je potřeba se je naučit pít. Jsou zdravotně velmi prospěšné a nejsou tak přímočaré jako čaje Pu-erh. Z nečajů miluju Momordiku, tzv. hořkou okurku, která umí například pomoci diabetikům a zabraňuje ukládání tuků v těle, kromě toho má fantastickou hořkou chuť a studený nálev je vynikajícím osvěžením v teplých dnech.“

Co byste doporučil lidem v rámci zdraví?                                           

„Pijte kvalitní sypané čaje, ideálně podle ročních dob a energetického působení. Vynechejte v nákupech čaje sáčkované, uměle ovoněné se spoustou chemikálií a s obvykle velmi předraženými cenami. Pro jaro a léto jsou nejvhodnější čisté pravé čaje zelené, bílé, žluté a málo oxidované čaje polozelené (oolongy). Vyhněte se čajům rádoby ovocným (je v nich spousta nepřirozených příchutí a vůní) a nahraďte je koktejly z čaje a čerstvého ovoce. Čaj je úžasný nápoj, patří mezi funkční potraviny a podobně jako u potravin máme na trhu k dispozici čaje velmi dobré a velmi pochybné. Je potřeba se trochu zorientovat a vybírat si.“

Čtenáři se více o čajích mohou dozvědět na: www.DobreCaje.cz

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků