Hlavní obsah

Ve štramberských štolách návštěvníci zjistí, že vybuchnout může i mouka nebo cukr

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi rychlý a mohutný bude výbuch metanu v jeho nejnebezpečnější koncentraci, který jako jednu z praktických ukázek výbuchu hořlaviny předvedou v sobotu 8. září v 11 a ve 13 hodin odborníci radvanické společnosti VVUÚ v areálu vápencového lomu Na Horečkách ve Štramberku.

Foto: Archiv VVUÚ
Článek

Společnost VVUÚ zde totiž v rámci Evropských dnů dědictví otevírá již poněkolikáté pomyslné dveře nejdelších zkušebních štol v Evropě.

Pokusné štoly zde byly vybudovány v šedesátých letech minulého století a v České republice jsou skutečně ojedinělým pracovištěm, které umožňuje simulovat výbuchy v důlních dílech, dlouhých chodbách, v prostorách různých průmyslových odvětví a tak podobně.

Návštěvníci budou moci nahlédnout dovnitř tří zkušebních štol, seznámit se se zkouškami a výzkumem, jenž se zde provádí, a na vlastní oči uvidí i to, že nejen metan, uhelný prach, hliník, ale třeba i mouka nebo cukr mohou za určitých podmínek vybuchnout.

Den otevřených dveří v pokusných štolách ve Štramberku (odloučené pracoviště ostravské společnosti VVUÚ, a.s.) proběhne v sobotu 8. září od 9 do 16 hodin. Areál pokusných štol se nachází na okraji katastru města Štramberka - v prostoru bývalého vápencového lomu (místní část Na Horečkách) a od zástavby města je oddělen terénními překážkami, které nejen zvyšují bezpečnost, ale částečně plní také úlohu protihlukové bariéry.

Celkem tři pokusné štoly jsou vyraženy v dobývacím prostoru lomu Kotouč. Toto v České republice unikátní pracoviště je schopno řešit v rámci výzkumné, zkušebnické a zakázkové činnosti problematiku jak v oblasti protivýbuchové prevence, tak v oblasti bezpečnosti a technologie trhacích prací. Proti přenosu nežádoucích tlakových účinků na okolí jsou štoly vybaveny hrázovými protivýbuchovými objekty.

„Návštěvníky seznámíme s pokusnými štolami a se zkouškami, které zde děláme. Na své si samozřejmě přijdou laici i odborníci, kteří mohou na vlastní oči vidět výbušné projevy hořlavých plynů a prachů vyskytujících se v různých průmyslových odvětvích. Třešničkou na pomyslném dortu bude opět výbuch zemního plynu, jehož hlavní složkou je z 93 procent metan. Lidé tak spatří v ústí jedné z našich štol, v komoře o objemu 60 m3 výbuch 9procentrního metanu, což je jeho nejnebezpečnější koncentrace, co se týká rychlosti a mohutnosti výbuchu. Metan má široké spektrum použití, jak v energetice, jako plynné palivo, tak např. i v automobilové dopravě jako pohonná látka CNG nebo v domácnostech u plynových vařičů. Návštěvníci tak na vlastní oči uvidí, jak vypadá při optimálních podmínkách výbuch této hořlaviny, ale i dalších prachů,“ vysvětluje průběh praktických ukázek Ing. Jakub Zdebski ze společnosti VVUÚ, a.s.

„Předvedeme vždy čtyři výbuchy různých druhů prachů s odlišnými navážkami podle konkrétního prachu od 2 kg až po 5 kg, a to vždy v dvouhodinových intervalech v 9, 11, 13 a 15 hodin, metan budeme odpalovat jen ve 11 a ve 13 hodin,” dodal.

Další informace na tel. 596 252 300, sekretariát společnosti VVUÚ, a. s.

Reklama

Výběr článků

Načítám