Hlavní obsah

Ve Štramberku to bude bouchat

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V nejdelších štolách v Evropě, nacházejících se ve Štramberku vybuchne sobotu 9. září hned několik různých hořlavých prachů. Ovšem bezpečně. Půjde totiž praktické ukázky výbuchu hořlavin, které na severní Moravě předvedou odborníci radvanické společnosti VVUÚ.

Foto: Lenka Hatlapatková
Článek

Ta své štoly veřejnosti otevírá jedenkrát ročně u příležitosti Dnů evropského dědictví, stejně tak tomu bude i letos, a to v sobotu 9. září.

Pokusné štoly zde byly vybudovány v šedesátých letech minulého století a v České republice jsou skutečně ojedinělým pracovištěm, které umožňuje simulovat výbuchy v důlních dílech, dlouhých chodbách, v prostorách různých průmyslových odvětví a tak podobně.

Návštěvníci budou moci nahlédnout dovnitř tří zkušebních štol, seznámit se se zkouškami a výzkumem, jenž se zde provádí, a na vlastní oči uvidí i to, že nejen uhelný prach, hliník, ale třeba i mouka nebo cukr mohou za určitých podmínek vybuchnout.

Den otevřených dveří v pokusných štolách ve Štramberku (odloučené pracoviště ostravské společnosti VVUÚ, a.s.) proběhne v sobotu 9. září od 9 do 16 hodin. Areál pokusných štol se nachází na okraji katastru města Štramberka - v prostoru bývalého vápencového lomu (místní část Na Horečkách) a od zástavby města je oddělen terénními překážkami, které nejen zvyšují bezpečnost, ale částečně plní také úlohu protihlukové bariéry.  

Celkem tři pokusné štoly jsou vyraženy v dobývacím prostoru lomu Kotouč. Toto v České republice unikátní pracoviště je schopno řešit v rámci výzkumné, zkušebnické a zakázkové činnosti problematiku jak v oblasti protivýbuchové prevence, tak v oblasti bezpečnosti a technologie trhacích prací. Proti přenosu nežádoucích tlakových účinků na okolí jsou štoly vybaveny hrázovými protivýbuchovými objekty.

„Návštěvníky seznámíme s pokusnými štolami a se zkouškami, které zde děláme. Na své si samozřejmě přijdou laici i odborníci, kteří mohou na vlastní oči vidět výbušné projevy hořlavých plynů a prachů vyskytujících se v různých průmyslových odvětvích,“ vysvětlil průběh praktických ukázek Jakub Zdebski ze společnosti VVUÚ, a.s.

„Předvedeme vždy čtyři výbuchy různých druhů prachů s odlišnými navážkami podle konkrétního prachu od 2 kg až po 5 kg, a to vždy v dvouhodinových intervalech v 9, 11, 13 a 15 hodin,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám