Hlavní obsah

Ve Slováckém divadle uvedou prokletého Shakespearova Macbetha

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shakespearův Macbeth je jednou z nejslavnějších světových tragédií, jejíž uvádění ale provázejí údajně katastrofy - snad proto se jí mnozí inscenátoři vyhýbají. Tak jako tak bude od soboty 18. dubna na repertoáru uherskohradišťského Slováckého divadla v režii Igora Stránského.

Foto: Marek Malůšek

Protagonisté dramatu Macbeth, které uvede v premiéře Slovácké divadlo.

Článek

Macbeth, strhující příběh o skotském králi a jeho ambiciózní manželce bral dech divákům v 17. století, kdy vznikl, stejně jako dnes. „Diváci světovou klasiku milují, a ačkoliv mnohá divadla sahají jen po současných textech, my jsme přesvědčení, že i v roce 2015 má William Shakespeare na jevišti místo,“ říká Igor Stránský, pro kterého je Macbeth poslední režií v pozici ředitele Slováckého divadla.

Stránský zároveň přiznává, že se k jeho nastudování tragédie nějakou dobu odhodlával. „Na Macbetha jsem si myslel už dávno, ale čas, kdy k němu člověk dozraje, musel teprve přijít,“ přiznává režisér, jenž titulní roli svěřil držiteli Ceny Thálie Tomáši Šulajovi. Ten hrál hlavní role i v předchozích Stránského shakespearovských inscenacích – tedy Richarda III. a Jaga - za toho byl nominovaný na Cenu Thálie.

„Myslím, že Macbeth je nejtěžší figura, z těch tří jmenovaných, tedy co do charakteru a psychologie postavy. Jago byl intrikán a pokřivený člověk žárlivostí, Richard III. toužil po moci a šel si tvrdě za svým, hlava nehlava. Macbeth má všechny tyto vlastnost, ale o svých zlých skutcích pochybuje, má strach, že ho dostihne jeho svědomí, pronásledují ho ti, co nechal odstranit, ale nemůže si pomoct, zlo páchá dál, je příliš ponořen do krve, která je všude kolem něj,“ říká Tomáš Šulaj.

Vedle něj je nutné vzpomenout i Lady Macbeth, údajně největší potvoru v dějinách světové dramatiky - vytvoří ji herečka Pavlína Hejcmanová. V dalších rolích se představí například Vladimír Doskočil, Jiří Hejcman, David Macháček, Pavel Hromádka, Josef Kubáník, Zdeněk Trčálek, Irena Vacková, Klára Vojtková nebo Martin Vrtáček.

Autorem scény k uherskohradišťskému Macbethovi, kterého hrají v překladu Jiřího Joska, je Miroslav Malina, kostýmy vytvořila Marie Jirásková. Hudbu složil Martin Štědroň, choreografie je dílem Hany Achilles a dramaturgyní novinky Slováckého divadla je Markéta Špetíková. Premiéra proběhne v sobotu 18. dubna v 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám