Hlavní obsah

Ve skanzenu ve Vysokém Chlumci zaujme (nejen) funkční katr a vodní mlýn

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko Sedlčan se nalézá tak trochu utajený skanzen. Na rozsáhlé ploše můžeme nalézt cenné památky venkovské architektury, které dokládají vývoj lidového domu od poloviny 18. do počátku 20. století na území Středočeské pahorkatiny a ve středním Povltaví, v oblasti dotčené těžbou kamene.

Foto: Jiří Cysař

Budovy ve skanzenu

Článek

Do přírodního areálu v údolí potoka jsou postupně přenášeny obytné, hospodářské, technické a drobné sakrální objekty ohrožené na původním místě zánikem. Interiérové expozice přibližují způsob bydlení a hospodaření na vesnici.

Takto zní popis skanzenu na stránkách Hornického muzea Příbram. Tento skanzen je totiž součástí expozic tohoto hornického muzea. Nyní vás provedeme zajímavostmi místních historických budov a historií skanzenu.

Historie tohoto místa není dlouhá a datuje se do roku 1999, kdy se začala budovat expozice historických budov a to na rozsáhlé ploše v místě Vysoký Chlumec. Jako první sem byl v roce 2000 přenesen dům čp. 4 z Obděnic.

Bezpochyby velmi neobvyklým a hodnotným počinem z hlediska zachování co největšího podílu autentických konstrukcí objektu se stalo přenesení klenby černé kuchyně s částí komína, a to v celém bloku o hmotnosti 30 tun. V roce 2001 byl dům stavebně dokončen a po instalaci interiérové expozice roku 2002 zpřístupněn pro návštěvníky. V konečné fázi výstavby muzea se předpokládá přenesení a znovupostavení asi 20 až 25 objektů.

Zatím můžeme vidět v provozu starou pilu na dřevo tzv. katr, poháněný vodním kolem. Je zcela funkční, což jsme si ověřili během prohlídky, stejně tak i vodní mlýn. V současné době může návštěvník muzea ve Vysokém Chlumci zhlédnout celkem patnáct staveb. Jedná se o stodolu s pluhy a zemědělskými stroji své doby, dále domek s pecí jako stvořenou pro líného Honzu. Malé dveře nás nutí sklonit hlavy a tak poznáme, jak vysocí byli naši předkové.

Dále máme možnost vidět obyčejné dřevěná stavení s dobovým nábytkem, kde jistě upoutá krásná truhla. Velkou zajímavostí z poslední doby je polygonální stodola z Podolí čp. 8 u Vojkova, jenž pochází z roku 1662.

Děti se mohou proběhnout na velké travnaté ploše a spolu s rodiči obdivovat toto zajímavé místo. Jistě se zde nebudou nudit, zvláště když navštíví výše jmenovaný vodní mlýn a funkční pilu. A krásné vodní kolo jim připomene vodníka Česílka. Nabízeny jsou tři prohlídkové trasy a tak si může každý vybrat, co jej zajímá a kolik času chce ve skanzenu strávit.

Další letošní atrakcí je Komorní výstava - ve stručnosti představí fenomén lidového řezbářství. I když v minulosti byly jednoduchou řezbou běžně zdobeny i předměty denní potřeby, tentokrát je pozornost věnována převážně dekorativním a symbolickým artefaktům. V tomto ročním období jsou poněkud netypicky vystaveny části příbramských betlémů, řezby s náboženskou tematikou a jednoduché dětské hračky.

V sezóně od dubna do října je otevřeno každý víkend a od června do srpna od úterý každý den.

Reklama

Výběr článků

Načítám