Hlavní obsah

Ve francouzském Bayeux stojí Hetzer, český ničitel spojeneckých tanků

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Patnáctitisícové Bayeux u Lamanšského průplavu bylo v červnu 1944 první městem, do něhož vstoupily spojenecké jednotky při operaci Overlord. Na plochém pobřeží je jedno z největších křížořadí na světě, aleje symbolů smrti jsou roztroušeny hluboko do vnitrozemí.

Foto: Vratislav Konečný

Štváč byl postrachem nepřítele

Článek

Před 70 lety se zde odehrávala největší vyloďovací operace v dějinách. Přes Lamanšský kanál se přivalila do Evropy vlna vojsk, aby postupovala do nitra Německa.

Francouzská města poznáte z dálky, vysoko nad terénem vystupují věže gotických kostelů, ani Bayeux není výjimkou. Kraj vynikajícího calvadosu, cidru, sýra i mořských ryb. Byl jsem tu prvně před 20 lety, padesát roků od vylodění se slavilo s obrovskou pompou, tlačilo se tu oficiálně i neoficiálně téměř tolik lidí jako při akci v roce 1944. Letošní oslavy už jsou mírnější. Přesto „postihnou" i Bayeux, také zde je mnoho rovů mrtvých obou stran konfliktu.

Vyšívaný komiks o invazi

Město je malé, přívětivé, hlavním lákadlem je světoznámá výšivka pocházející z roku 1476. Nekonečně dlouhý vyšívaný obraz údajně zhotovila manželka Viléma Dobyvatele, královna Matylda se svými dvorními damami. Téměř 70 metrů dlouhá a půl metru široká textilie znázorňuje ovládnutí Anglie Normany, jedná se o jakýsi prastarý komiks. Pokud neznáte dějiny obou národů, jen jdete kolem zajímavých výšivek s vojenskou tematikou.

Nedaleko dodaleka viditelné katedrály Notre Dame se pasou krávy. Naprostá idyla, o kousek dál stojí staré normanské domy nad mlýnským náhonem. Coby kamenem od Matky Boží dohodil, najdete jedno z mnoha vojenských muzeí, v Normandii je jich opravdu dost.

Obávaný Štváč

Na soklu před budovou se tyčí maskovaný výrobek plzeňské Škodovky, montovaný i v Praze a dalších fabrikách na území Protektorátu.

Stíhač tanků Jagdpanzer 38 s 75mm dělem na podvozku vynikajícího československého tanku vz. 38, jemuž němečtí vojáci začali říkat Hetzer, Štváč, byl obávanou zbraní. Ve výzbroji měly ještě kulomet MG 34. Byl postrachem tanků, samochodek i stacionárních cílů na východní i západní frontě.

Bayeuxský není originál, těch asi 2800 vyrobených od roku 1944 do konce války kusů bylo většinou zničeno. Produkovaly se i po válce, část jich po roce 1945 odebrali Švýcaři. Hetzery bojovaly i v Pražském povstání, ty německé zapálily staroměstskou radnici. V naší armádě sloužily i po válce.

Na podstavci stojí zřejmě výrobek určený Švýcarsku, označený  G-13. Jsou tu i další tanky, tentokrát spojenecké, sherman,  cromwell, v budově najdete stovky exponátů, zbraní, dokumentů, map. Návštěvníci obdivují zbraně, jejich přesnost, tvary, dokonalost. Přesně to proklínali ti, kteří jimi hynuli.

Přes silnici se rozkládají hřbitovy. Neznali se, přesto se zabíjeli. Teď leží kousek od sebe. Zrovna jako na bojišti. Pamětníci z obou stran se tu občas sejdou, připomenou si nesmyslnost války.

Bayeux bylo ušetřeno, další obce takové štěstí neměly. Křížořadí připomínají mrtvé, zničená města a obce už stopy bojů nenesou.

Reklama

Výběr článků

Načítám