Hlavní obsah

Varhaníci i specialisté na stavbu a historii varhan se již potřetí setkají na Konferenci pro varhany

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí ročník Konference pro varhany pořádané Hudební a taneční fakultou AMU v Praze ve spolupráci se spolkem PROVARHANY nabídne přednášky a diskuse varhaníků i specialistů na stavbu a historii varhan. Na ně navážou diskuse přednášejících se studenty.

Foto: Spolek PROVARHANY (archiv)

Třetí ročník Konference pro varhany se uskuteční 31. října na HAMU v Praze.

Článek

Konference pro varhany 2018 se uskuteční ve středu 31. října v Galerii HAMU v Praze na Malostranském náměstí v době od 10 do 16 hodin.  

Dopolední blok zahájí Pavel Černý, koncertní varhaník a pedagog HAMU a JAMU, s přednáškou "Předpoklady úspěšného varhanního projektu", která se snaží podat primární návody na základě vypozorovaných jevů u již dokončených či aktuálně rozpracovaných projektů stavby, opravy nebo restaurování varhan.

Doktorand z Univerzity Hradec Králové Jan Lorenc si připravil přednášku s názvem "Kontexty varhanního vzdělávání ve vybraných evropských zemích". Příspěvek si klade za cíl analyzovat vzdělávací přístupy ve hře na varhany ve Francii, Německu a České republice. Dobré příklady ze zahraničí se mohou stát vítanou inspirací pro domácí prostředí.

Profesor Jan Hora, bývalý pedagog Pražské konzervatoře a HAMU, se zaměří na Pražskou varhanickou školu jako významné středisko vzdělávání budoucích skladatelů, sbormistrů a varhaníků v 19. století.

Odpolední blok uvede Waclaw Golonka, pedagog Hudební akademie v Krakově, který přiblíží zvukovou koncepci varhan a další souvislosti tvorby významného, avšak méně uváděného, německého autora Sigfrida Karg-Elerta.

Po této přednášce následuje panelová diskuse na téma Způsoby restaurování historických varhan s důrazem na volbu ladění. Zúčastní se Petr Koukal z Národního památkového ústavu, Adam Viktora z Konzervatoře v Plzni, Jaroslav Tůma z HAMU a další hosté.    

Trvalým cílem Konference pro varhany je rozproudit diskusi mezi odbornou veřejností i ve veřejné správě, inspirovat studenty varhanní hry i další zájemce a informovat o aktuálních tématech, týkajících se varhanní kultury, včetně zahraničních zkušeností.

Reklama

Výběr článků

Načítám