Hlavní obsah

Vánoční Notre Damme a Moulin Rouge

Novinky, Jiří Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Církevní stánek Notre Damme je po staletí místem korunovace králů, blahořečení svatých a každodenních mší. Světský stánek Moulin Rouge, zřízený původně pro mužskou klientelu a svůdné kurtizány, už více než sto let láká na pestré kabaretní programy. Obě místa se stala společenskou doménou Paříže.

Foto: Jiří Šmucler

Moulin Rouge (Červený mlýn) se točí již 121 let

Článek

Říká se, že hvězdice na náměstí před Notre Damme představuje střed Francie. Nevím, do jaké míry tato informace dojme návštěvníky Paříže, ale každý turista začíná právě zde. Tady na ostrově Île de la Cité totiž začala historie Paříže. Utkali se zde mezi sebou Galové, Keltové, Římané, i Vikingové. Před Notre Damme začaly také první přednášky mnichů pro veřejnost, které se později přesunuly do Latinské čtvrti a byly zárodkem vzniku Sorbonny.  

Celkem 385 schodů musíte zdolat, abyste jako zvoník od Matky boží uviděli na ochozu sochy chrličů, zvon jménem Boudron Luis Emanuelle Therese vážící 13 tun a Paříž jako na dlani.

Pravou vánoční atmosféru najdete uvnitř katedrály. Dopoledne probíhají mše, odpoledne cizojazyčné prohlídky, večer několik vánočních koncertů. Do toho občas a dlouze vyzvání zvon Emanuelle. O Štědrém večeru bude na katedrále promítnut film Notre Damme – žijící katedrála.  

S návštěvou Moulin Rouge je to jiné. Návštěvník Paříže zabloudí na Pigalle se sexy shopy a erotickým službami jen jakoby mimochodem a ještě s omluvou, že přichází z blízkého Montmartu, kde právě nasál pomyslnou atmosféru uměleckého prostředí 19. století.

Kabaret je možné okomentovat jedině slovy – no comment. To se totiž musí vidět. V hale připomínající šapitó jsou namačkány stovky lidí ve večerních robách, polovina z nich právě povečeřela, čtvrtina dostane láhev šampaňského (v ceně) a zbytek nedostane nic. Pestrobarevná dvouhodinová show tanců, kejklů a zpěvu běží jako na drátku a pozornost diváků je rozptylována pouze polonahými tanečnicemi. Závěrečná Marseillaisa (francouzská hymna) zapadá do tohoto veselí a než se vzpamatujete, stojíte na ulici a dovnitř se valí dav na další představení.  

Vánoční verze kabaretu je po všech stránkách náročná. Pětichodové menu, 100 umělců, 60 dívek (Doriss) tančících kankán a tisícovka seriózních návštěvníků. Ta tam je pověst, že Moulin Rouge byl „prvotřídní bordel“.

Reklama

Výběr článků

Načítám