Hlavní obsah

Vánoční loučení s Loučení zakončí Silvestr v jednu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tichomořské souostroví Kiribati, nejchladněji trvale obydlené místo světa Ojmjakon nebo australské Brisbane. Již poosmé láká zámek Loučeň na oslavu Silvestra. I letos začne ve 13 hodin, účastníci navštíví tři na hony vzdálené země z celého světa. A opět nebude chybět Bílá paní s novoročními přípitky.

Foto: zámek Loučeń
Článek

Cyklus předvánočních programů Vánoční loučení s Loučení každou adventní sobotu s doprovodným programem a všech adventních nedělí s prohlídkami vánočně vyzdobeného zámku vyvrcholí Rybovou mší vánoční v zámeckém kostele v sobotu 22. prosince od 14 hodin.

Silvestr v jednu

Zámek slaví příchod Nového roku jako první místo v celých Čechách a patrně i první v celé Evropě. Silvestr v jednu začnou převážně slavit rodiny s dětmi na zámeckém nádvoří, plných 11 hodin před českou půlnocí.

Hostitelem této silvestrovské oslavy je Bílá paní. Společně s ní příchod Nového roku několik let slaví na nádvoří zámku také stovky dospělých a dětských návštěvníků. Kde jinde si můžou spolu přiťuknout?

První odbití půlnoci ve 13 hodin

Prvním místem na Zemi, kam přichází nový rok, je tichomořské souostroví Kiribati. Kiribati v západním Pacifiku tvoří tři skupiny ostrovů - Gilbertovy ostrovy (Kiribati), ostrovy Phoenix (Rawaki) a ostrovy Line.

Z celkem 33 ostrovů s krásnými dlouhými plážemi a porosty kokosových palem je 32 atolů s nádhernými korálovými útesy. Ve 13 hodin tedy oslavíte příchod nového roku na tichomořském atolu v příjemných letních teplotách.

Do mrazivých končin

Zámek Loučeň je místem pohádek, a tak se mávnutím kouzelného proutku přenesete za necelou hodinu o tisíce kilometrů na sever do mrazivých končin dálněvýchodního Ruska.

V této části světa se nachází i nejchladněji trvale obydlené místo světa, malá osada Ojmjakon. Místo je pojmenované po řece Ojmjakon, jejíž název prý pochází ze slova kheium, což znamená „věčně zmrzlá voda" nebo heyum, jako "zmrzlé jezero". Této části ruské tajgy se říká pól chladu severní polokoule. Průměrná zimní teplota dosahuje -50 °C a v roce 1926 zde byla naměřena teplota -71,2 °C. Tak se nezapomeňte teple obléknout.

Za další hodinu v Austrálii

V 15 hodin už budete na druhém konci světa v Brisbane v Austrálii. Jméno Austrálie je odvozeno z latinského adjektiva australis - jižní. Pověst o neznámé jižní zemi je datována až do římských časů. Nebyla však vázána na jakékoliv znalosti umístění konkrétního kontinentu.

Jméno Austrálie bylo zpopularizováno až roku 1814 mořeplavcem jménem Matthewa Flinderse, který jako první Austrálii obeplul. Od roku 1824 byl kontinent oficiálně označován jako Austrálie. V Austrálii žije většina obyvatel ve velkých pobřežních městech jako Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide a Darwin. Brisbane je třetí největší město v Austrálii. Australané slaví příchod nového roku ve vrcholícím létě, a pokud to jen trochu jde, tak na pláži.

Celým programem budou v Loučeni provázet zástupci všech uvedených zemí. Ale nebojte se, budou mluvit česky.

Silvestrovské oslavy na Loučeni končí zhruba v 15.30 hodin. V jejich rámci je možné navštívit vánočně vyzdobené interiéry zámku a také labyrinty.

Reklama

Výběr článků

Načítám