Hlavní obsah

Vánoční atmosféra na Šumavě

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční svátky nemusí být jen o nakupování, stresu, shánění dárků a přejídání. Stačí se na chvíli zastavit a zavítat třeba na Šumavu.

Foto: Jan Kaše

Náměstí v Kašperských Horách

Článek

Navštivme čtyři místa, která vás jistě naladí do té správné vánoční atmosféry, a to nejen výzdobou, ale i zajímavým programem.

Vánoční koupání v Otavě

Prvním zastavením bude Sušice. V místním muzeu můžete obdivovat kromě stálých expozic i výstavy, např. Kouzelný svět panenek či Dřevo v různých podobách.

A nebude chybět ani zábava pro otrlé a otužilé. V sobotu si mohou vychutnat Štědrodenní koupání v Otavě na Fufernách (od 11.00 hod.) a v pondělí proběhne již sedmý ročník Vánočního splouvání Otavy s Lubomírem Brabcem (od 10.45 hod.).

Všechny jistě potěší procházka večerní Sušicí. Úzké a malebné uličky vás zavedou na náměstí, kde vás zaujme velký anděl s trubkou, krásně nazdobený strom a kašna.

Vánoční vůně na Mouřenci

Stejně jako každý rok ani letos nezůstává pozadu kostel sv. Mořice na Mouřenci, známé a hojně navštěvované šumavské místo.

„Tradiční štědrodenní setkání lidí dobré vůle na Mouřenci. Načerpáte vánoční atmosféru všemi smysly. Ucítíte vánoční vůně, ochutnáte vánoční dobroty, zazpíváte si koledy, potěšíte se pohledem na rozsvícený ozdobený stromeček a nově i dřevěný vyřezávaný betlém. Odnést si můžete Betlémské světlo,“ uvádí se v pozvánce.

V pondělí pak na Mouřenci proběhne vánoční pásmo se zpěvačkou Silvií Matičkovou a Lenkou Němečkovou.  

První vánoční mše v Anníně

Sestoupíme z Mouřence do Annína, jehož historie je spojena se založením sklárny v roce 1796.

„Už tři roky se lidé schází ke společnému zpívání koled. Teď se v Anníně, který si letos připomněl 220 let své existence, bude poprvé konat i vánoční mše. A to na Štěpána 26. prosince od 13 hodin v hrobní kapli nad sklárnou,“ uvádí se v pozvánce.

Vánoční idylka v Kašperských Horách

Z Annína se vydáme při Otavě do dalšího místa. Kašperské Hory se pyšní řadou významných památek, jako je například kostel sv. Markéty s krásně vyřezávanými lavicemi a oltářem. Před tento kostel byl letos umístěn vánoční strom, laděný domodra, stejně jako kašna. Vše vytváří příjemnou vánoční idylku, která by se jistě umocnila alespoň trochou sněhu.

Nedaleký hrad Kašperk můžete navštívit od 28. prosince až do 1. ledna. Pro zájemce je zde připravený program s názvem Život na zimním hradě a středověké Vánoce.

„Stručný pohled do středověkého života v době Vánoc a vůbec zimního období, během kterého se lidé věnovali spíše zábavě, než práci,“ uvádí se na webových stránkách hradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám