Hlavní obsah

Vánoce v termálních bazénech maďarského lázeňského města Hegykö

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lázeňské městečko Hegykö nemá příliš bohatou historii, zato je hojně navštěvováno českými občany. Necelých dvacet kilometrů od rakouských hranic v severozápadní části Maďarska poblíž Neziderského jezera (Fertő) se lázně chlubí termálním pramenem, vyvěrajícím z hloubky 1500 metrů o teplotě 55 stupňů.

Foto: Milan Turek

Bazén má stálou teplotu 39 stupňů za každého počasí

Článek

Oblast kolem Neziderského jezera patřila za krále Přemysla Otakara II. k zemím koruny české. Město Scarbantia na jeho jižním břehu vybudovali Římané a jezero překřtili na Lacus-Peiso.

V průběhu pozdního středověku ovládli oblast Maďaři a městu dali název Sopron (Šoproň), Habsburkové zase pojmenovali město Ödenburg. Příznivé podnebné podmínky a podzemní minerální vody umožnily vytvořit celou řadu lázní. Některá z míst mají dokonce i německá označení.

Všude je mnoho sakrálních památek vzhledem k tomu, že zde žijí převážně katolíci. Návštěvníky udiví množství soch, božích muk, kapliček. Kostely o nedělích a zvláště o vánočních svátcích jsou zaplněné věřícími.

Jedním z míst, které obdrželo status lázní teprve v roce 2004 je Hegykö - jsou tu pověstné maďarské termální lázně. Mají jednu obrovskou výhodu - leží v těsné blízkost břehů Neziderského jezera, díky čemuž má o své návštěvníky v podstatě postaráno. Navíc jsou asi dvacet kilometrů od rakouských hranic.

Nenápadná vesnice s asi tisícovkou obyvatel, leží v oblasti, která byla zařazena jako světové dědictví UNESCO – Národní park Neziderské jezero. V nejbližším okolí je vyznačeno pět set kilometrů cyklostezek, které v rovinaté krajině poslouží především k amatérskému sportování.

V obci je dostatek ubytovacích kapacit v penzionech a v blízkém okolí jsou hotely. Pokud přijíždějí návštěvníci s karavany, jsou pro ně připraveny dva kempy. Nacházejí se při příjezdu do obce vedle sebe. Obsluha mluví německy a někteří z místních hledají odpovědi na předem připravených tahácích češtinu. K dispozici je  obchod s potravinami dobře zásobený čerstvými produkty a maďarskými specialitami. Běžně funguje i obecní trh, kde vesničani prodávají jen své plodiny a výrobky.

Vedle kostela je v obci i malé muzeum, které svým charakterem připomíná Moravské Slovácko. Obrazy zpodobňující Ježíše Krista v typických rámech, prodávaných třeba na Velehradě. Chrámová loď v kostele se od jihomoravských kostelů téměř neodlišuje. Stejné jsou i motivy na výšivkách. Svou lidovou krásou a prostotou je muzeum součástí statku, kde lidé bydlí a  o muzeum pečují.

Před několika léty se areál přebudovával a došlo k výrazné rekonstrukci i v návaznosti na klidný charakter obce. Široký rozsah služeb činí z vesnických lázní zařízení, které si nezadá s významnými lázeňskými centry.

Komplex bazénů je uprostřed obce o rozloze šesti hektarů s částmi parků. Dva bazény jsou úplně zastřešené a jeden má část zastřešenou, chránící koupající se před nepřízní počasí. I v období adventu má vzduch teplotu okolo pěti stupňů, zatímco teplota termálního bazénu dosahuje až 39 stupňů.

Lázně nabízejí také skvělou bahenní lázeň, která je založena na léčivém a příznivém účinku bahna. Pestrá je také nabídka vodních cvičení a masáží. Termální pramen tryská z hloubky patnáct set metrů a má teplotu okolo 55 stupňů. Kyselost a hydrogenuhličité složení je vhodné pro léčbu kožního onemocnění, urologických a gynekologických problémů nebo pohybového aparátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám