Hlavní obsah

Valérie Čižmárová byla zpěvačkou s nevšední barvou hlasu a osobním kouzlem

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V těchto dnech by oslavila dvaašedesáté narozeniny zpěvačka Valérie Čižmárová, která působila léta v pražském divadle Semafor. Mezi nesmrtelné hity rodačky ze slovenských Michalovců patří určitě i písnička Léta letí, která dodnes náleží k rozhlasovým trvalkám.

Foto: archiv autora

Zpěvačka Valérie Čižmárová na obalu své LP desky z roku 1975.

Článek

Hudební vzdělání získávala Valérie Čižmárová (* 29. 1. 1952) v Lidové škole umění, kde studovala obory zpěv a balet. Talent ale rozvíjela také na řadě pěveckých soutěží. Když se v roce 1969 dostala do finále jihlavského festivalu Mladá píseň, skončila jako druhá.

Půvabná blondýnka se přestěhovala do Prahy a současně přijala angažmá v pražském divadle Rokoko, kde převzala role Heleny Vondráčkové (ta odešla spolu s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem, aby mohl vzniknout jejich projekt Golden Kids).

V letech 1971 - 1973 zpěvačka s úspěchem hostovala v tehdejší NDR, v roce 1974 připravila svůj vlastní recitál s kapelou Svatopluka Čecha, ale s programem jezdila jen dva roky. „I když jsem zpívala písničky, které mi seděly, začalo se mi stýskat po divadle,” prohlásila tenkrát. A tak se v roce 1975 stala na mnoho let členkou divadla Semafor. Později se uplatnila v představeních Divadla Jiřího Grosmanna.

Zatímco debutový singl natočila u Pantonu a objevily se na něm písničky Sunny a Čekám, první a jediné album s lakonickým názvem Valérie Čižmárová natočila u Supraphonu. Vyšlo v roce 1975 a zpěvačka s nevšední barvou hlasu jej natočila s Orchestrem Karla Vlacha, přičemž deska přinesla výhradně písně domácích autorů.

K zpěvaččiným největším hitům patřila písnička Léta letí (Looky, Looky), ale úspěch měly v jejím podání i písně jako Muži nestárnou (Koko), Námořník šel cik cak, Tak se pozná dáma a Správnej hoch.

„Valérie Čižmárová je další z československých zpěvaček, která měly na mnohem víc, než čeho dosáhly. Bohužel se jí nikdy nepodařilo soustředit kolem sebe autorský tým, který by jí psal písničky na tělo,” napsal o ní ve své knize Slavičí osudy Miroslav Graclík, který tak současně vystihl její pozici na české pop scéně. Například v anketě Zlatý slavík se umístila nejvýše v roce 1978, a to na 12. místě.

Během let se zúčastnila rovněž několika domácích a zahraničních festivalů - a ne bez úspěchu. Například v roce 1979 vyzpívala na Bratislavské lyře písni Žádný ptáčník nemá křídla bronzovou lyru. Poprvé se ale na Lyře objevila už v roce 1973, aby za nemocnou Petru Černockou zazpívala její písničku Koukej, se mnou si píseň broukej.

Pozoruhodný byl i její pěvecký part, který zazněl ve slovenském filmu Láska neláskavá. V menších rolích se objevila také ve filmech Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Já to tedy beru, šéfe a Smrt krásných srnců.

Její život ukončila 7. března 2005 těžká nemoc, bylo jí teprve 53 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám