Hlavní obsah

Válečná tažení na Hedvábné cestě přibližuje výstava v Ostravském muzeu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncepce výstavy, která byla zahájena v Ostravském muzeu ve čtvrtek 18. prosince, zaměřené na studium a prezentaci válečných tažení na Hedvábné cestě je v mnoha aspektech unikátní. Návštěvníci uvidí překrásné předměty ze zlata, stříbra, bronzu a železa, které zapůjčilo 130 institucí z 20 států světa.

Foto: Josef Zajíc

Od Alexandra k Tamerlánovi. Ostravské muzeum 18.12.2014. Z výstavy: Honosná cestovní čutora na vodu ( 618-807)

Článek

Jedinečnost výstavy nazvané Od Alexandra k Tamerlánovi - válečná tažení na Hedvábné cestě tkví v nevyčíslitelné historické hodnotě vystavených předmětů a v příběhu, který vystavené předměty ve své různorodosti vypráví. Především ale v tom, že je to vůbec poprvé, a to dokonce v celoevropském kontextu, kdy bylo téma válečných tažení na Hedvábné cestě zpracováno formou výstavy a doprovodných publikací.

„Hedvábná cesta, protínající napříč stoletími mnohé významné i polozapomenuté státy a civilizační oblasti, usnadňovala dálkovou výměnu nejen zboží, ale také se projevila v oblasti náboženského přesvědčení (příchod budhismu, rozšíření islámu, křesťanská mise do Číny ), vědeckých poznatů a technologických inovací (výroba hedvábí, papíru, střelného prachu apod.), kulturních zvyklostí, etnických poznatků a umění,” informoval při zahájení vernisáže jeden z autorů výstavy, Mgr. Petr Klučina, CSc.

„Válečné události na Hedvábné cestě měly přímý dopad na dějiny Evropy a tudíž i našich zemí, což je v rámci výstavy rovněž dostatečně akcentováno. Výstava předchází cyklu, jehož první část vyvrcholí v roce 2018, kdy se uskuteční monumentální mezinárodní výstava nazvaná Hedvábná cesta,” doplnil autor výstavy PhDr. David Majer.

Výstava potrvá v Ostravském muzeu do 28. února 2015.

Otevřeno denně - ve všední dny od 9.00 do 17.00 hodin. V sobotu od 9.00 do 13.00 hodin, v neděli od 13.00 do 17.00 hodin.

Sváteční otevírací doba: 24. - 26. prosince zavřeno, 31. prosince otevřeno 9.00 - 14.00 hodin, 1. ledna 2015 - zavřeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám