Hlavní obsah

Valašský mikulášský jarmek zve na setkání s tradicemi, na koncert i pod vánoční strom

Novinky, Lenka Zvonková

Zbývají už jen poslední tři týdny příprav i radostných očekávání a ve Valašských Kloboukách začne 21. ročník Valašského mikulášského jarmeku.

Foto: Lenka Zvonková

Valašský mikulášský jarmek

Článek

Místní i přespolní návštěvníci se už teď mohou začít těšit na překrásné lidové tradice a zvyky, Mikuláše s čertovskými družinami z různých koutů Valašska, ukázky řemeslných dovedností, folklórní vystoupení i vynikající valašské speciality.

Jarmek bude zahájen ve čtvrtek 29. listopadu vernisáží výtvarných děl, v pátek nabídne rozsvěcení vánočního stromu i koncert, v sobotu hlavní jarmekové dění s řemesly a starodávnými obyčeji a v neděli 2. prosince se završí chrámovým koncertem.

„Valašský mikulášský jarmek si získal srdce dětí i dospělých díky nádhernému kouzlu starých časů, díky vlídné předvánoční atmosféře a jistě i díky možnosti setkat se osobně se svatým Mikulášem v doprovodu anděla a trochu neposedných čertisek. Přesně v takovém nádechu ho chceme uspořádat i letos, a tak návštěvníkům ze srdce přejeme, aby tu načerpali sílu tradic našich předků, potěšili se s muzikanty a tanečníky, něco pěkného na památku si koupili a domů si odnášeli krásné zážitky,“ popřála předsedkyně občanského sdružení Valašský jarmek Pavlína Kolínková.

Slavnostní zahájení 21. valašského mikulášského jarmeku bude již tradičně spojeno s vernisáží výtvarných děl v Galerii G, netradičně se tak ovšem stane již ve čtvrtek 29. listopadu v 18 hodin. Své sochy představí řezbář Zdeněk Matyáš a tvorbu z keramiky Šárka Klimková.

„Protože se jarmek stále rozrůstá a obohacuje svůj program, rozhodli jsme se jej zahájit o den dříve, aby lidé rychlý sled jarmekových událostí stihli navštívit,“ vysvětlila Pavlína Kolínková. „V pátek zveme na rozsvícení vánočního stromu města a poté do kostela Povýšení svatého Kříže. Zde se bude konat koncert k zahájení jarmeku a můžeme slíbit, že to bude výjimečný zážitek, vystupovat totiž přijede kytarový virtuos Lubomír Brabec,“ prozradila.

Sobotní hlavní program naplní centrum Valašských Klobouk i přilehlé historické budovy řemesly, kulturními vystoupeními domácích i hostujících folklórních souborů, ukázkami tradic a starodávných zvyků. Městem se rozvoní horká medovina a příjemné napětí ze setkání s průvodem čertů a Mikuláše bude udržovat všudypřítomné řinčení zvonců. V neděli se pak jarmek rozloučí druhým chrámovým koncertem.

„Letošní ročník jarmeku jsme se rozhodli obzvláště věnovat podpoře zachovávání valašských tradic a jejich předávání mladé generaci. A protože nic není pro předvánoční období na Valašskokloboucku typičtější než pečení páni z kynutého těsta, bude naše úsilí směřovat právě k propagaci tohoto sladkého pečiva. Tímto tedy zveme hospodyňky, aby zalistovaly v kuchařkách svých babiček, a už hledaly zaručené rodinné recepty,“ vyzvala Pavlína Kolínková.

Srdečné pozvání na jarmek pořadatelé posílají všem malým i velkým, všem, kteří se rádi přijdou naladit na předvánoční notu, všem, kteří chtějí prožít den s lidovými tradicemi, překrásnými obyčeji a starými řemesly. „Věříme, že na jarmeku znovu najdete zážitky, které vás pohladí u srdce a které vás obohatí kouzlem dávných časů na Valašsku. Přejeme vám, ať se vám na jarmeku líbí,“ vzkázala Pavlína Kolínková jménem všech pořádajících organizací.

Jarmekové zajímavosti najdete také na webu www.jarmek.cz a na facebookovém profilu http://www.facebook.com/valasskymikulasskyjarmek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám