Hlavní obsah

Vaculkovo dílo přečká rekonstrukci Prioru ve skladu, začala jeho demontáž

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenný keramický reliéf výtvarníka Vladislava Vaculky, jenž desítky let zdobil schodiště zlínského obchodního domu Prioru, přečká nadcházející období rekonstrukce budovy bezpečně uložený ve skladu. Odborníci jej v úterý začali rozebírat, aby ho odvezli, než v budově začnou pracovat stavebníci.

Foto: Martina Žáčková

Část reliéfu představuje rodinu odpočívající při poslechu rádia.

Článek

Reliéf zachycující rodinu při odpočinku u dobového rádia a zákazníky mířící za nákupy pochází z roku 1960. Podle Miroslava Bodanského z firmy Altissimo, která demontáž provádí, se k transferům podobných děl přistupuje velmi výjimečně, a to v situacích, kdy dílo nelze zachovat během stavebních prací na původním místě.

„Je to vlastně takové velké puzzle, které rozložíme a pak zase složíme zpátky. Jednotlivé díly jsou hodně křehké a připevněné ke zdi silným lepidlem, takže je to velmi jemná práce. Potrvá nám to zhruba deset dnů,” uvedl Miroslav Bodanský. Po dokončení rekonstrukce se dílo vrátí zpět do budovy.

Podle historičky umění Vladislavy Říhové je Vaculkův reliéf jedním z prvních kvalitních děl, která se ve své době ve Zlíně objevila. „Jde o dílo ovlivněné takzvaným moderním bruselským stylem. Je vytvořeno z majoliky z Tupes a i barevné pojednání je inspirováno tamním regionem. Zajímavostí je také to, že Vladislav Vaculka měl velmi rád Picassa, což se v díle promítá v podobě obličejů jednotlivých postav,” dodala Říhová.

Demontáž reliéfu probíhá v rámci příprav na rekonstrukci Obchodního domu Prior, která má být zahájena letos v létě. Obchodnímu domu, který byl postaven ve 30. letech podle návrhu baťovského architekta Františka Lydie Gahury, bude při té příležitosti navrácena jeho původní podoba s typickým členěním oken - v nejnižších podlažích jsou vysoká přes celou výšku patra a směrem nahoru se postupně zužují.

V rámci příprav už obchodní dům v závěru minulého měsíce opustila většina nájemců, nyní je v provozu už jen přízemí s několika obchody včetně prodejny potravin. Po jejich uzavření po 30. červnu se již naplno rozběhne rekonstrukce, která potrvá přibližně rok a půl.

Z původních šesti prodejních podlaží zůstanou v obchodním domě zachována pro prodejní účely dvě podlaží. Obchodní pasáž bude zaměřena na zdravý životní styl a gastronomii včetně venkovních zahrádek s posezením. Zbytek budovy si pronajme zlínská společnost HP TRONIC, která zde zřídí své administrativní sídlo pro čtyři stovky zaměstnanců a také moderní čtyřhvězdičkový hotel s wellness centrem a zážitkovou restaurací.

Reklama

Výběr článků

Načítám