Hlavní obsah

V Žihobcích mohou zájemci absolvovat nový prohlídkový okruh

Novinky, Jan Kaše

Malebná obec Žihobce se stává kulturním centrem Pošumaví. Kromě několika současně probíhajících výstav, na kterých se můžete seznámit třeba s historií pošumavského pivovarnictví a sirkařství, je možné navštívit i nově otevřené Kulturní centrum Finska.

Foto: Jan Kaše

Žihobce

Článek

Jen málokterá pošumavská obec se může pyšnit tak bohatým kulturním programem jako Žihobce. Necelé dva měsíce po otevření naučné stezky byl zahájen další zajímavý projekt – Kulturní centrum Finska Stella Polaris.

Tím byl také odstartován nový prohlídkový okruh, který dále zahrnuje Muzeum Lamberská stezka a Galerii Netopýr.

Proč právě Finsko?

Jistě si kladete otázku, proč zrovna v Žihobcích na Šumavě bylo otevřeno centrum, které má za úkol přiblížit finskou kulturu a společnost české veřejnosti. Důvod je prostý a jen málokdo by správně tipoval.

V roce 2005 zakoupili v Žihobcích chalupu manželé z Finska - Ari Seppälä a Jaana Björninen. A nápad se tak mohl postupně začít rodit. Nevyužívané prostory, které v minulosti byly součástí zdejšího obchodu, se začaly proměňovat ve výstavní prostory. Vše vyvrcholilo v červenci letošního roku, kdy bylo centrum slavnostně otevřeno.

V současné době probíhá v centru výstava fotografií, uměleckých předmětů a akvarelů, které vytvořil Pekka Vehviläinen. Obdivovat tak můžete přístavy, plachetnice, architekturu, ale také krásu finské přírody.

Historie šumavských pivovarů, fotografie z Albánie

V Muzeu Lamberská stezka můžete kromě stálé expozice navštívit hned tři výstavy.

V sobotu 2. srpna zahájena výstava s názvem Historie Pošumavského pivovarnictví a sirkařství, na které jsou prezentovány pivovarské a sirkařské předměty ze sbírek Tomáše Cihláře a Jiřího Drvoly, jako například staré pivní láhve, reklamní cedule, stáčečky piva, zápalkové krabičky a nálepky.

Další výstavu, která byla zahájena 31. července, autoři nazvali Albánie-divoká příroda zapadlé země.

„Tato výstava prezentuje výsledky expedičních cest zoologů muzeí ČR do málo známých oblastí Albánie a Balkánského poloostrova. Zde probíhá průzkum zaměřený na faunu těchto území. Výstava návštěvníka seznámí s přírodními krásami, obyvateli a zajímavostmi z pohledu turisty či cestovatele,“ uvádí se na webových stránkách muzea.

Od 9. července pak probíhá výstava obrazů Simonetty Šmídové s názvem Na cestě. Tato malířka vystavuje převážně v Praze, ale její obrazy jsou zastoupeny i v zahraničních soukromých sbírkách.

Galerie Netopýr

Malá, ale útulná galerie od července hostí výstavu obrazů ze soukromé sbírky s názvem Les a jeho fauna a flóra v dílech malířů 19. a 20. století.

O zaměření výstavy vypovídají i názvy některých obrazů: Bojující tetřevi, Statný jelen u skály, Úspěšný lov, Lovecké zátiší s kačenou, Dva ptáci na kraji lesa.

Nový prohlídkový okruh je možné třikrát denně absolvovat s průvodcem. Dospělí zaplatí 60 Kč, děti do 15 let 30 Kč. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám