Hlavní obsah

V úterý dopoledne dojde v Náchodě k velkému dopravnímu třesku

Novinky, Jiří Horák

Jedni se toho obávají. Druzí jsou přesvědčeni, že právě toto pomůže vylepšit katastrofální dopravní situaci ve městě. Změna směru jízdy ve čtyřech náchodských jednosměrkách. Jde sice o změnu v pouhých čtyřech ulicích. Bude to ale zásah, který naprosto změní dopravní toky v celém městě. K lepšímu?

Foto: Jiří Horák videovize.info

Také kolem Jiráskova gymnázia, Řezníčkovou ulicí, budou jezdit auta v opačném směru. Fotografie zachycuje dosavadní situaci.

Článek

V úterý 1. listopadu v 10.30 začne v Náchodě platit obrovská změna v dopravě. Bude obrácen směr jízdy ve čtyřech jednosměrných ulicích v centru města.  

Řidiči si musejí dát velký pozor v ulici Volovnice, Poštovní, Tyršově a Řezníčkově. První autobusové spoje projedou ten den ráno ještě ve starých trasách a ve starých směrech. O půl jedenácté bude směr jízdy v těchto jednosměrných ulicích obrácen. Dopravní značky jsou už osazeny, ale zakryty. V rozhodný okamžik pracovníci dopravní značení odkryjí.

Budou uprostřed ulic hromady nabouraných aut?

Aby se uprostřed změněných jednosměrek nezačaly hromadit vraky nabouraných vozidel řidičů, kteří si změny nevšimli (nebo na ni zapomněli) s těmi, kteří na změnu zareagovali správně, budou u vjezdu do zmíněných ulic hlídky strážníků městské policie i posílené hlídky státních policistů.

Dá se předpokládat, že alespoň v prvních dnech nebudou mít strážci zákona  čas na vypisování pokutových bloků a budou rádi, když stihnou vysvětlovat, domlouvat a usměrňovat do správných směrů.

Ředitel gymnázia studenty informoval

Ředitelé náchodských škol (mezi nimi i Pavel Škoda, ředitel Jiráskova gymnázia, jehož budova stojí právě v měněné Řezníčkově ulici) žáky a studenty informovali o změně směru jízdy školním rozhlasem. Zejména je upozornili na nutnost rozhlédnout se před přejitím ulice pro jistotu na obě strany.

Smyslem je zajistit plynulý výjezd z centra

Podle starosty Náchoda existovalo dosud několik tras vedoucích dopravu do centra, ale jen dvě odváděly auta ven. Každý řidič tak většinou musel jet z centra Náchoda přes kruhový objezd u Slávie. "Právě tito řidiči blokovali plynulost dopravy na mezinárodní silnici od České Skalice, na které se tvořily dlouhé kolony," vysvětlil starosta. 

Řidiči jedoucí po mezinárodní silnici museli dávat přednost místním řidičům vyjíždějícím z centra po kruhovém objezdu.

Cesta z města vede po Volovnici

Lidé mají nejvíce informací o změně směru jízdy v ulici Volovnice. O této možnosti se hovoří už několik let. Nyní bude obrácen ale i příjezd a výjezd z hlavního náměstí, které nese jméno Tomáše G. Masaryka. "Otočeny" totiž budou i ulice Poštovní a Tyršova ústící právě do tohoto náměstí.

A změna směru jízdy v Řezníčkově ulici je nutná proto, aby tudy mohly jezdit autobusy a další větší vozidla, která mají cíl na náměstí. Tato vozidla by se nestočila z Riegrovy ulice doprava kolem lékárny do Tyršovy ulice vedoucí na náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám