Hlavní obsah

V údolí ztracených štol se v sobotu rýžuje zlato

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chcete si vyzkoušet, jak se hledá zlato? Uchopíte pánev, naberete písek a pak v kádi s vodou vymýváte vrstvičku za vrstvou. Kdo má jen trošku štěstí, objeví zlatinky. Maličké kousky zlata lehké jako vánek. Kdo štěstí nemá, zlatinky prostě zmaří a zůstanou někde na dně kádě.

Foto: Alena Kiedroňová

K rýžování drobných zlatinek se používá speciální pánev.

Článek

U zlatokopeckých srubů v údolí ztracených štol poblíž Zlatých Hor propukne v sobotu 22. srpna velký souboj zlatokopů. V pořadí už dvaadvacátý ročník soutěže v rýžování zlata o putovní zlatou pánev starosty města. Kdo chce být ve startovním poli, ať už je mužem, ženou, dítětem nebo dokonce VIP osobností, musí stihnout dopoledne registraci. Soutěže pak odstartují hodinu po poledni a vítězové budou vyhlášeni navečer.

Město Zlaté Hory se k historii hornictví, dobývání zlatorudných hornin i hledání cenných kovů v zlatonosné Olešnici hrdě hlásí. Kdo se do údolí ztracených štol vrátí třeba po třech, čtyřech letech, bude notně překvapen.

Vyrostly tady dvě strážní věže, zvonice, nový most přes říčku, černá kuchyň i tkalcovna s výstavní síní a hlavně huť podle učence Agricoly, autora tuctu knih o hornictví a zpracování rud. Georgius Agricola žil v 15. století a ovlivnil hornictví a hutnictví nejméně na dobu dalších dvou set let.

„Vzpomeňte si na film Angelika, kde hrabě de Peyrac předvádí tavení zlata. Taková je i huť s měchy, postavená tady na břehu říčky. V sobotu si ji budete moci prohlédnout nejen zvenčí nebo přes okénko,“ slibuje průvodce na zlatorudných mlýnech Karel Kozluk.

Nevadí, když to do Zlatých Hor nestihnete zrovna v sobotu. Můžete sem zajít kdykoli od jara do zimy. I vyzkoušet si u kádě rýžovat na pánvi zlato. Když je krásný a teplý den, čeká vás prima osvěžení. Bude-li ovšem pošmourno a chladno, nebudete chtít ani vyndat ruce z kapes, natož je máchat v kádi. Ani tak ovšem nezalitujete.

Prohlédnete si zblízka repliky funkčních strojů, které člověku pomáhaly zpracovat rubaninu z dolů. A zatímco průměr kol otáčených vodou z náhonu dnes v hornickém muzeu dosahuje čtyř metrů, kdysi dávno tu prý přímo na řece stávala monstra velká i devatenáct metrů. Údolí ztracených štol je skvělým tipem na výlet pro rodiny s dětmi v Jeseníkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám